FACEBOOK

Над 50% не вярват на медиите за Украйна: Галъп

50,7% намират за недостоверна информацията, която медиите в България оповестяват за кризата в Украйна, сочи последното проучване на Галъп. Само 25,9% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Данните будят тревога по отношение на цялостното доверие в медийната среда, макар в отговорите на въпроса може би да се отразява и традиционният в такива случаи скептицизъм по инерция.

На този фон 35% заявиха, че срещат новини, които могат да определят като фалшиви, всеки ден или почти всеки ден. Други 24,1% споделят за фалшиви новини няколко пъти в месеца, а 11,3% - поне веднъж месечно. По-рядко са ги засичали 8%, а около една пета от отговорите показват колебание в определянето на честотата.


Преди 4 г. световната Асоциация Галъп интернешънъл направи подобно сравнително изследване, включително и в България. Сравнението с времето преди години ясно показва, че ако сега делът на свидетелствата за всекидневни фалшиви новини е 35%, той всъщност е нараснал с 12% в сравнение с предишната регистрация. Спадат дяловете на по-рядка среща с фейкове. Спада и „сивата зона“ на онези, които не могат да определят. Явно с времето съзнанието за този проблем нараства, а общественото възприятие за честотата на неговата поява расте.


Основен деклариран източник на информация остава гледането на телевизия – 53,1% от запитаните посочват телевизията като източник номер едно. Веднага след това идват социалните мрежи – 22,3%. Още 16,6% посочват като основен източник сайтове в интернет.


Далеч назад като основен източник на информация остават радиото и четенето на вестници. При младите групи обаче социалните медии вече са абсолютен номер едно, а на второ място идват останалите страници в интернет.
От българските телевизии като най-обективна по отношение на информацията закономерно се възприема обществената телевизия (32,5%), следвана от големите частни телевизии (28,1%) и по-малките частни телевизии (15,9%).

39% казват, че българските медии са верен източник, докато 28,3% биха предпочели чуждестранни. Не е малък обаче и делът на колебаещите се – 32,7%.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени