FACEBOOK

ГЕРБ води с 1,9% на Доброто: Медиана

Възраждане трети с 12,5%, Левицата! с 3,5% още преди старта, БВ и ИТН с шанс за НС

Партията на Бойко Борисов запазва леката си преднина на първа политическа сила, сочи най-новото изследване на Медиана за нагласите в периода 19-24 февруари 2023 г. Дни преди началото на предизборната кампания ГЕРБ-СДС събира 24,6% подкрепа и така продължава да изпреварва Доброто с 1,9%. Новата коалиция между Продължаваме промяната и Демократична България има рейтинг от 22,7%, което означава, че заедно „не успяват да консолидират напълно бившите си избиратели“, подчертават социолозите. Напомняме, че настоящето проучване е първото, което е направено вече след реалното им обединение и след скандала Магнитски.

Видим напредък бележи Възраждане като трета политическа сила с 12,5%. Данните на Медиана показват както силна консолидация на избирателите им от предишните избори, така и потенциал да разширяват влиянието си. ДПС се спуска на четвърто място с 11,3%, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина.

Засега БСП е пета с 8,9%. Сензационното е, че основният конкурент за електоралния сегмент на Позитано в лицето на новото обединение Левицата! събира 3,5% още преди старта на кампанията. Формацията обаче има голям потенциал и фактически още не започнала да взема проценти от БСП, която ще изгуби допълнителни след бурния си конгрес с всички изключени и нови отцепници, като кмета на Перник Станислав Владимиров и др.

Още 2 партии имат сериозни шансове да преминат бариерата от 4% и да влязат в НС – Български възход (БВ) на Стефан Янев с 4,5% и Има такъв народ (ИТН) на Слави трифонов с 3,1%.

    В рейтинга на политиците не се наблюдават значителни размествания. Румен Радев традиционно продължава да има най- висок авторитет с 49% подкрепа следван от Бойко Борисов с 26% доверие. Прави впечатление нарастване на рейтинга на Костадин Костадинов (вероятно свързано с подписката за референдум за еврото), който получава 20%. В същото време соцлидерът Корнелия Нинова и шефът на ДСБ Атанас Атанасов бележат спад. Те получават 17% и 7 % съответно, като социолозите посочват, че това вероятно в свързано с атаката срещу Радев и заканите за импийчмънт.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени