FACEBOOK

Киев получи 122-мм снаряди, точно като нашите, но пак твърдим, че нищо не изнасяме

България продължава да снабдява Украйна с боеприпаси под масата, твърдят The New York Times (NYT) и руски военни кореспонденти. Напомняме, че официалната позиция на властите у нас е, че за не изнасяме "дори 1 патрон" от началото на войната - само някое друго одеало.

 „България увеличи производството на боеприпаси за нуждите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) като е разконсервирала производствени мощности в Костенец”, обяви в Телеграм канала си руският военен кореспондент Поддубний Z/O/V в края на февруари. NYT също отбеляза изведнъж възстановеното производство на 122-мм изстрели в завода Терем. Реномираното американско издание съобщи, че предприятието е спряло производството им през далечната 1988 г., когато е ясно, че приближава краят на Студената война. Сега тези твърдения намериха косвено потвърждение и директно от Киев.

Украинската държавна компания Укроборонпром, в сътрудничество със страна от НАТО, е започнала производството на 122-мм артилерийски снаряди в чужбина и вече е успяла да изпрати 1 партида за украинските въоръжени сили (ВСУ), съобщиха от пресслужбата на концерна.
В съобщението на компанията не се посочва коя е натовската държава, в която се произвеждат те, но според информацията на Поддубний в Костенец правят точно такива бойни провизии.

"Това е третият вид боеприпас след 120-мм минометен снаряд и 125-мм танков снаряд, който се произвежда по украинска технология и с участието на украински специалисти в чуждестранни предприятия. 122-мм снаряд се използва от украинската артилерия при експлоатацията на гаубици Д-30 (максимална далекобойност: 15 400 м) и САУ 2С1 Гвоздика (максимална далекобойност: 15 200 м)", се казва още в съобщението. Отбелязва се също така, че поръчката на украинското министерство на отбраната е била предшествана от заводски изпитания, при които Укроборонпром  потвърди необходимите тактико-технически характеристики на снаряда.

Според Поддубний възстановяването на спрения отдавна военен завод  у нас се е случило в рамките на програма на страните от НАТО за осигуряване на ВСУ с достатъчно муниции от съветски образци.

Публикацията на NYT потвърждава тези твърдения. "Инвазията на Русия в Украйна превърна оръжията и боеприпасите от съветските времена в критично важни материали, докато Западът се опитва да достави на Украйна мунициите, от които се нуждае, за да спре нападението на Москва. И така през януари, 35 г. след като последните 122-мм снаряди напускат завода в Терем, компанията възобнови производството", пише изданието.

Напомняме, че още през януари най-авторитетният немски вестник Die Welt излезе със заглавието “България – как най-бедната държава в ЕС тайно спаси Украйна”. От публикацията става ясно, че страната ни е доставяла оръжия и муниции на Киев, но тайно, въпреки нарочно решение на НС, още от началото на конфликта. С аналогично статия по темата излезе и другият немски флагман Politico.

Материалът описа, че докато у нас формално спират официалното изпращане на военна помощ за

Украйна, тогавашният премиер Кирил Петков и неговият зам. Асен Василев успяха тайно да изпратят помощ. Това става чрез поредица от посредници, за което 19' писа още през април м.г., въз основа на публикация на NYT. Тогавашният вицепремиер и лидер на БСП Корнелия Нинова категорично отричаше, че страната ни изнася въоръжение за Киев под каквато и да било форма. А всъщност именно тя подписваше всеки оръжеен износ.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени