FACEBOOK

Договор с ГБС на кандидат-депутата от ПП А.Цеков гарантирал на Вълка кредита за 150 М лв. от ДПС и 46М лв. личен дивидент

Румен Гайтански – Юнг, известен като Вълка, е получил 46 милиона лева дивиденти от фирмата Био Майнинг, след като по сметката й влизат 103.5 милиона лева от необслужван кредит от Българската банка за развитие (ББР).


Над един милион лева са платени за луксозна моторна яхта – сочат банкови разпечатки, с които BIRD се запозна. Оказва се, че гаранция по кредита е станал несъществуващ договор с Главболгарстрой за доставка на строителни материали. Дългогодишен главен юрист, а също управител и съдружник в 10 фирми на същия Главболгарстрой холдинг е Андрей Цеков, кандидат-депутатът от Продължаваме промяната – ДБ в София под избираемия номер 3 в листата им за централния 24 МИР, заместник-министър на финансите в кабинета Петков – Нинова, назначен с личния подпис на Кирил Петков като премиер, а в последния парламент – народен представител от ПП.

В регистрите и до момента Цеков се води активен съдружник в ЮС Партнърс ООД със собственика на ГБС Калин Пешов и с друг известен и близък до ДПС строител – Калистратов, изпълняващ сега поръчката за ремонт на Богословския факултет на пл.Св. Неделя, лично наложена за финансиране от Йордан Цонев в последния бюджет. С Калин Пешов от 6 април 2012 и досега са заедно в борда на фирмата изписана от създателители си ГБС ИнтернешънАл ЕАД – едно от дружествата на Главболгарстрой Холдинг, на който дълго време Цеков е и член на борда.

В същото време Андрей Цеков в качеството си на заместник-министър на финансите от Промяната е ръководител на междуведомствената група, проверяваща АПИ, предлага да се изплатят 100% от извършените дейности на АМ Хемус на Главболгарстрой АД в размер на рекордните 230 милиона лв..

Нека отбележим, че Андрей Цеков като заместник-министър на финансите, назначен от Кирил Петков на 29.12.2021 г., отговаря за:

- контрола на обществените поръчки /включително и на Главболгарстрой/
- АДФИ /която проверява договорите на Главболгарстрой/
- одита на европейски средства /които ще бъдат платени на Главболгарстрой/ .
Освен тези отговорни функции, той е и ръководител на междуведомствената група с МРРБ и МФ за проверка на пътните договори на АПИ, която трябваше да установи кои от тях са законни и кои не.
Така Цеков, който е във видим конфликт на интереси, като зависим ръководител естествено реши, че спешно трябва да се платят 230 милиона на Главболгарстрой, а останалите фирми да минат през ситото на подчинената му АДФИ и ДНСК .

Освен ГБС, той „надзирава” и фирмите на Велико Желев Хидрострой-Водстрой, който от своя страна е много близък приятел на ... Румен Гайтански – Вълка. Същият, чийто заем от държавната банка е гарантиран от договор с ГБС, прекратен дни след получаването на 150-те милиона.

Ще напомним как преди година, когато беше действащ зам.-министър, 19 минути описа оригиналната схема 10+4%, за която информира писмено в сигнал до съответните органи бизнесмен, имащ да получава 40 милиона лева за пътно строителство. Той е насочен първо към кабинета на Цеков, а оттам – към кантората на Лена и Никола Минчев, за да му „помогнат”.

„Заместник финансовият министър Андрей Иванов Цеков е усвоил над 1,5 млн. лв. евросредства през кухи фирми, пощенски кутии, показва справка на спечелени проекти на редица фирми свързани с Цеков и съпругата му Деница Цекова", пише на 18 февруари т.г. cross.bg. Скандалното е, че като заместник-министър през неговото одобрение минават всички плащания именно по .... европроекти. Според медията Цеков има богат опит в асимилиране на евросредства и добре структурираната скица за това - през редица търговски дружества и граждански сдружения. Темата заслужава внимание поради ресорите на Цеков като зам.-министър, а именно евросредствата.

Съпругата му е и негов съдружник в още действащата според регистрите фирма Пропърти Тръст. Интересно е да се отбележи в тази връзка, че по времето на ГЕРБ, които редовно ругаеше в кампанията в постове във ФБ, Цеков фигурира като представител на Аква Темпус ООД, която усвоява 5,5 млн. лв. по проекти за саниране и реконструкция в Карнобат и Тетевен на обща стойност 7 млн. лв. от Европейските структурни фондове.

Кредитът за 150 милиона лева от държавната банка, станал възможнен за отпускане с решаващата помощ на ГБС, се води най-големият в историята на този трезор. Това е и един от няколкото големи съмнителни кредити от ББР, раздадени по времето, когато тя беше управлявана от Стоян Мавродиев, напомня bird.bg. За скандалните кредити се разбра от служебния министър на икономиката Кирил Петков през 2021 г., който обаче изпусна тогава да отбележи кой и как е гарантирал за кредита на Вълка. И не само това! С личния си подпис, вече като премиер, Петков назначи Андрей Цеков от гарантиралия скандалния заем ГБС за заместник-министър на финансите.

Отпуснатите от държавната ББР милиони са за новосъздадената фирма Роудуей Кънстракшън АД. С парите тя иска да придобие 90% от акциите на Пътстройинженеринг АД, които се държат от “Био Майнинг” АД с основен акционер Румен Гайтански – Вълка.

Гаранция по кредита става договор с Главболгарстрой за доставка на жп баласт от 02.07.2018 г. Както отбелязва Капитал, този договор с Главболгарстрой е ключов, за да се оценят активите на фирмата. При цена 35 лв. на тон и минимум 70 хил. тона месечно до 2028 г., с клауза “вземай и плащай”, той гарантира на компанията 2,45 млн. лв. месечен приход, поне на хартия. Стъпвайки на този договор, външният оценител Адванс експертни оценки оценява Пътстройинженеринг на 130 млн. лв.

Година по-късно, на 17.06.2019 г., ББР подписва договора за кредит с Роудуей Кънстръкшан, като договорът с Главболгарстрой е заложен като бъдещ приход. Плащанията по него от страна на Главболгарстрой е трябвало да постъпват в сметката на Пътстройинженеринг АД в ББР.

Договор обаче няма. Той е прекратен от страните Главболгарстрой и Пътстройинженеринг на 10.07.2018 г., само няколко дни след сключването му. Но е представен в ББР като гаранция за плащането много месеци след като е прекратен.

Очевидно става въпрос за юридически трик. Което ни връща към въпроса: А кой е правникът на ГБС?

Идва кризата с COVID-19 и “Роудуей Кънстръкшан” се възползва от облекченията, за да не си плаща вноските по заема. Чак през декември 2021 г. банката разбира, че плащания по този заем няма да има, защото… няма договор с ГБС. Научавайки за това мошеничество, бившето ръководство на ББР подава сигнал за престъпление в последните дни на 2021 г.

Общо за периода от получаването на парите от Роудуей в сметката на “Био Майнинг”* до 31.12.2021, Гайтански изтегля към личната си сметка малко над 46 милиона лева дивиденти.

Други големи дебитни преводи с основание заем са правени към фирмите Кристална Вода АД /28,6 млн./, Грийн Партнърс АД /1,75 млн./ и Волф АД /7,44 млн./. Те също се свързват с Гайтански като директен или индиректен собственик.

След като сметката на Био Майнинг на практика е изпразнена от многомилионните дивиденти и заеми, там започват да се връщат периодично суми от трите фирми под формата на погасяване на взетите заеми, които Вълка тутакси прибира като дивидент.

Към швейцарски и италиански сметки на фирмата Poroli Special Boats са преведени на няколко пъти средства, очевидно като авансови плащания за придобиване на скъпа моторна яхта, модел Rivamare 38. Цената на този модел е около 1 млн. евро.

Озадачаващи са преводите към и от от Югозападното държавно предприятие ДЛС Искър, където се намира незаконната вила на Вълка, собственост на фирмата му Био Майнинг.

На 19.08.2020 г. в сметката е получен превод от 600 000 лв. От Кристална вода АД и в същия ден е нареден превод към ЮЗДП ДП в размер на 600 000 лв., с основание Дарение ДОГ. ПО 01-72/19.08.2020.

Преди и след внушителното дарение, ЮЗДП ДЛС Искър на няколко пъти прави плащания към Био Майнинг “съгласно протокол и фактури” като общата сума доближава 100 000 лв. Не е ясно какви услуги е фактурирала фирмата на Вълка на държавното предприятие.

Друг забележителен разход са тегленията на каса от Николина Туечка, която управлява няколко фирми, свързвани с Вълка. Така са изтеглени общо 180 000 лв. кеш.

Засега не е ясно какво е станало със сигнала на бившите директори на ББР, който те подават на 29.12.2021 г. до министъра на вътрешните работи “за констатирани нарушения и престъпления” при отпускането и усвояването на кредита в размер на 150 млн. лева от Роудуей Кънстръкшан АД.


Пламен Валентинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени