FACEBOOK

Путин обяви "специална военна операция" в Донбас

Руският президент Владимир Путин обяви, че е наредил на армията на страната си да проведе специална операция в района на Донбас, след като лидерите на отцепническите републики поискаха от Москва военна помощ в отговор на това, което според тях е нараснала "украинската агресия", предаде RT.

"Обстоятелствата налагат да предприемем решителни и незабавни действия", се казва в заповедта. "Народните републики в Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ. В тази връзка, в съответствие с член 51, част 7 от Устава на ООН, със санкцията на Съвета на федерацията и в изпълнение на ратифицираните от Федералното събрание договори за приятелство и взаимопомощ с Донецката и Луганската народна република, взех решение за провеждане на специална военна операция", заключава Путин.

В същото време в обръщение към обществеността Путин заяви, че иска да "демилитаризира" и "денацифицира" Украйна. Според него "нямаме планове да окупираме украинска територия" Минути след речта бяха съобщени редица експлозии в градове в Украйна, като CNN, CBC и редица украински медии съобщиха, че са чули взрив в столицата Киев.

В изявление президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "молитвите на целия свят са с народа на Украйна тази вечер, когато той е подложен на непровокирана и неоправдана атака от страна на руските военни сили".

Решението идва няколко дни след като Москва призна независимостта на Донецката и Луганската сепаратистка република в Донбас, твърдейки, че Киев не е изпълнил задълженията си по споразуменията от Минск, сключени през 2014 г. и 2015 г. за разрешаване на конфликта между сепаратистите и украинското правителство.

По-късно длъжностните лица разрешават това, което описват като "мироопазваща операция" в региона. От месеци западните лидери предричат предстоящо нахлуване, твърдейки, че Русия е събрала войски близо до границата си с Украйна и в съседна Беларус, където през последните седмици Москва провежда съвместни учения.

Досега обаче Русия отрича плановете си за нападение и твърди, че действията ѝ в Донбас ще имат отбранителен характер. САЩ и европейските им партньори вече наложиха санкции на редица руски финансови институции, длъжностни лица и законодатели след признаването на отцепническите държави, като обещаха да въведат още санкции, ако Москва "продължи да нахлува" в Украйна.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени