FACEBOOK

Няма накъде да отстъпваме, но Путин има план, а санкции не ни плашат: Медведев

„Ние практически сме изчерпали границите на отстъплението. Знаете как е прието да се говори: „Няма накъде да отстъпваме, зад нас е Москва”. В дадения случай и по гаранциите за сигурност, които искаме.
Отказът на САЩ да предостави на Русия такива гаранции много усложнява общата ситуация в света.

Но плановете ни за действие при тази ситуация не се разкриват. Решението го взема президентът, който е върховен главнокомандващ”, заяви в интервю за руските медии неговият заместник в Съвета за сигурност на Русия, бившия президент и екс премиер Дмитрий Медведев.

„Война би била най-драматичният, просто катастрофичен сценарий. И аз просто се надявам, че това никога няма да се случи. Въпреки, че отделни луди, горещи глави на тази тема разсъждават в НАТО и САЩ. Един от слабоумните старци от Сената каза, че не изключвал ограничено ядрено стълкновение, обмен на ядрени удари между Русия и САЩ.

Сигурно на него му е все едно – нали е на доста години и смята, че е взел своето и е време да раздава по заслуги. Но това е параноя, даже не искам да го коментирам”, заяви вторият човек след Путин в Русия.

„Ето сега ни заплашват с „адски” санкции. Добре помня думите на моя колега Обама, който, май беше 2015 г., след като влязохме в клинч по известни причини и бяха въведени санкции, беше казал фраза, която съм запомнил, че руската икономика е рухнала на парчета. И къде е сега Обама? Пенсионира се, а икономиката наша си живее, развива се.

Санкциите въобще за нашата страна са нещо постоянно. На Съветския съюз, а в него сме родени, санкциите се въвеждаха поне десет пъти по различни причини. В това число и за известния газопровод Уренгой – Помары – Ужгород и т.н. (б.р. първата тръба за Европа от Русия, в чиято защита и против санкционирането й тогава се обявява с цял научен труд сегашният държавен секретар на САЩ Блинкен, както руските медии напомниха тези дни, когато актуален е Северен поток 2) . Та всичко това не е ново за нас.

100% съм сигурен, че Северен поток 2 ще бъде въведен в експлоатация, просто защото няма чудеса. Ако има икономическа потребност, тя трябва да бъде реализирана. Иначе газът ще струва 2 хиляди евро периодически, което никой не можеше да си представи преди 5 или 10 години. Това са гигантски пари!”, категоричен е Медведев.

„За изключването ни от СУИФТ, ако има такава санкция, ще кажа, че ние имаме готовност за това. Системата беше подготвена от Централната банка. Постоянно се тества и работи. Няма да има и минута пауза, ще изпълнява всички необходими функции в страната. Даже картите на международните системи в Русия ще си работят, защото по тях се извършват преводи вътре в нашата държава.

Ще има определени сложности с международните преводи. Но ние си имаме картата Мир, която може да се използва като техен аналог”, спокойно отвърна той на журналистическите въпроси.

Той очаква разпад на Украйна, ако продължава същия курс:

„Зеленский не ме е разочаровал, защото човекът прави каквото може според нивото си на подготовка и професионална пригодност за длъжността президент на страната. И, за съжаление и на него самия, най-вероятно накрая ще доведе до разрушаването на Украйна”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени