FACEBOOK

Шолц и Макрон порязаха Зеленский: „Пътят са Минските споразумения”

В обща позиция след срещата им канцлерът на Германия Шолц, президентът на Франция Макрон и държавният глава на Плоша Дуда дадоха да се разбере, че виждат Минските споразумения и т.нар. Нормандски формат за „единствен път” за „деескалация и мирно решаване” на проблемите в Украйна.

Евролидерите се събраха след завръщането на Макрон от визитите му в Москва и Киев и на Шолц от Вашингтон.

По време на посещенията на френския президент той чу и се съгласи с колегата си в Русия Путин, че спазването на Минските споразумения е начинът да има омиротворяване в бившата съветска република.

После ясно произнесе това и в Киев пред президента Зеленский, който с витиевата фраза обясни, че не смята да ги спазва. На което Макрон обясни, че предстои среща в Норманския формат, на която ще стане ясно кой, какво, кога и как.

Същата позиция защити пред Байдън във Вашингтон канцлерът Шолц. Той нарече буквално „глупости” подозренията, че е по-близък с Кремъл, отколкото с Белия дом.

Поставен под обстрел от президентския журналистически пул във Вашингтон защо изпуска да спомене спиране на Северен поток 2 като възможна санкция срещу Русия, остана невъзмутим.

Той даде да се разбере, че има и по-важен нюанс – за разлика от САЩ и от сънародничката си и шеф на ЕК фон дер Лайен, Шолц е на мнение, че санкции може да има

при евентуални доказани военни действия на Русия на украинска територия, а не просто заради „ескалацията”, както във Вашингтон и Брюксел настояват дори опозиционерите - републиканци чрез дългогодишния си сенатски си лидер Мич Маконъл.

Атакуван беше и в живо предаване на CNN, където – странно как – преди самия канцлер бяха информирани, че външният му министър Аналена Бербок няма да бъде приета от президента Зеленский, а само от премиера по време на посещението си в Киев същия ден, понеже и тя като своя шеф не иска да спомене спиране на Северен поток 2 като възможна санкция срещу Русия.

Зелената лидерка беше отявлен враг на проекта, но поела властта промени приоритетите си, защото Германия има сериозни инвестиции и разчита на голямо падане на цените на газа за своята и за цялата европейска икономика и за потребителите с пускането на 2-те отдавна пълни със синьо гориво тръби.

Шолц реагира спокойно, но немските медии, включително опозиционни, задават въпроса защо Вашингтон, който вняса руски нефт за милиарди всеки месец, да има това право, а Берлин да не може да се сдобие с руски газ, ако го направи пък – да бъде санкциониран. 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени