FACEBOOK

Путин подписа признаване и договори за взаимопомощ с Донецк и Луганск

Руският президент Владимир Путин изнесе специално 55-минутно слово по федералните тв канали в страната си, след като преди това е направил конферентен разговор по телефона с френския си колега Макрон и с канцлера на Германия Шолц. Основната тема беше указът, с който признава ДНР и ЛНР за суверенни държави.

ВИЖ ВИДЕО ТУК!

 

Той направи сензационно признание, според което при посещението на Бил Клинтън в Москва през 2000 г. е попитал американския президент как се отнася към влизане на Русия в НАТО.  И използва случката, за да попита защо му е на Запада, вместо приятел, да има неприятел в лицето на Русия.

Като си отговори: "Просто ни измамиха", като уточни, че става въпрос за 5-те вълни на присъединяване към Пакта, в резултат на което Алиансът стигна непосредствено до границите на Русия и "загуба на взаимното доверие", както се изрази руският президент.

Той обясни последното с превръщането на отбранителните ПВО системи в нападателни с възможност за внезапен удар по Русия, като цитира и официалните документи, в които се говори за този "изпреварващ удар".

"В плацдарм за една такава атака се превръща Украйна. Ако бяха чули това, общите ни предци просто не биха повярвали на ушите си", заяви повелителят на Кремъл.  И цитира възможностите на вече разположените в съседната страна ракети Томахоук да стигнат до Москва за 35 минути. 

Путин направи дълъг исторически преглед на отношенията с Киев с няколко акцента. Единият от тях са над 250 млрд. долара, дадени от Москва на съседите и бивши събратя по СССР между 1991 и 2013 г., без да се броят съветските дългове, поети еднолично от Русия срещу договор, който Украйна и досега не е ратифицирала.

Другият акцент се оказа военната доктрина на Киев от миналата година, от която Путин цитира намерението за "провокиране на конфликт с Русия, в който да бъдат въвлечени държавите от международната общност на изгодни за Украйна условия", както се изрази той. И напомни, че според украинската конституция страната сама си забранява чуждестранни бази на нейна територия.

Той спомена и огласеното през уикенда от президента Зеленский в Мюнхен като заплаха намерение на Киев да възобнови статута си на ядрена държава, като скъса Будапещенските споразумения от 1994 г.

Между другото, той отбеляза, че според документите от архивите Ленин насила е "набутал" Донбас в Украинската СССР. 

В обобщение на всичко изложено от военната и историческата област, Путин заяви: "Никога няма да се съгласим на това".  Така обясни и предадения през декември миналата година документ с руските искания към Запада за гарантиране на сигурността. От самото начало, каза той, "ние искаме преговори, на които да се разглеждат предложенията ни в цялост, не части от тях, но тези принципни предложения бяха игнорирани".

"Вместо да обсъждаме нещата, ни заплашват със санкции, които ще бъдат наложени, независимо от развитието на ситуацията в Украйна с една цел - да затормозят развитието на Русия - просто, защото ни има. Русия има пълно право да взема ответни мерки за гарантиране на собствената си сигурност.

По отношение на Донбас виждаме, че Киев постоянно показва, че е незаинтересована от мирни решения, а иска да организира блиц-криг, какъвто вече имаше през 2014-2015 г. За геноцида, на който се подлагат 4 млн. души цивилизованият свят се прави на сляп. Тези хора се борят за елементарните си права. Колко може да продължава тяхната трагедия, колко още биха могли да търпят?", попита Путин.

В тази връзка той обяви като отдавна назряло решение признаването на суверенитета на Донецката и Луганската народна република, като помоли парламента в най-близко време да ратифицира и договори за дружба и сътрудничество с тях. 

Путин публично подписа в пряко тв предаване веднага след словото си указа за признаване на ДНР и ЛНР и договорите за дружба, сътрудничество и взаимопомощ с тях, представени от "главите" на техните администрации. 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени