FACEBOOK

ДНР и ЛНР ратифицират договори с Русия

След като руският президент Владимир Путин подписа указ за признаване на тяхната независимост, републиките в Донецк и Луганск ратифицираха договор за приятелство и помощ с Москва, с което официално отвориха вратата за получаване на военна и финансова подкрепа, предаде RT.

В изявления, публикувани едновременно във вторник, парламентът на Донецката народна република и Луганският народен съвет обявиха, че решението за ратифициране на "Договора за приятелство и сътрудничество с Руската федерация" е било прието единодушно от двете събрания.

Предишния ден Путин направи телевизионно обръщение, в което заяви: "Смятам за необходимо да взема решение, което трябваше да бъде взето отдавна" и "незабавно" да призная двете държави за суверенни. Той заяви, че този ход е в отговор на продължилите години наред сражения в разкъсваната от война източна част на Украйна и опитите на Киев да "въвлече чужди държави в конфликт с нашата страна" с усилията си да се присъедини към НАТО.

Руският парламент ще разгледа споразуменията във вторник, а парламентарната комисия по международни въпроси вече препоръча ратифицирането им. Миналата седмица, преди Путин да обяви решението си да признае отцепническите региони, 351 депутати подкрепиха предложение, призоваващо Кремъл да подкрепи тяхната независимост. Само 16 депутати гласуваха против резолюцията, а един се въздържа.

Съгласно условията на отделна заповед, подписана от Путин в понеделник, руските въоръжени сили са инструктирани да започнат "мироопазващи операции" на територията на двата региона, позовавайки се на искане за военна подкрепа от страна на техните лидери.

Лидерите на републиките и официалните лица в Киев се обвиняват взаимно, че от няколко дни водят тежък обстрел по контактната линия. Миналата седмица Донецк и Луганск обявиха, че са започнали да евакуират цивилни граждани в Русия на фона на това, което според тях е рязък скок на военните действия, и наредиха да се мобилизират всички способни мъже, за да бъдат готови да се бият в евентуален конфликт.

Украйна отхвърля твърденията, че се готви да атакува, а секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов заявява, че "има опит за провокация на нашите сили" и че киевските войски "могат да открият огън само ако има заплаха за живота на нашите военнослужещи".

В понеделник Русия заяви, че е убила петима украински войници по време на престрелка в близост до общата граница на страните. Киев отрича да е имало инцидент, заявявайки, че не разполага с персонал, разположен в района, и определя съобщението като "фалшива новина".

Висшият дипломат на Киев и преди е предупреждавал, че потвърждаването на автономията на републиките в Донбас от страна на Москва ще подкопае съществуващите мирни споразумения, подписани в беларуската столица през 2014 г. "Ако се вземе решение. Русия де факто и де юре ще се оттегли от споразуменията от Минск с всички съпътстващи ги последици", заяви Дмитрий Кулеба по-рано този месец. В обръщението си към нацията обаче Путин твърди, че Украйна се е отказала от споразумението, като настоява, че "те не се интересуват от мирни решения".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени