FACEBOOK

Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания

Лиз Тръс - кръстоносец на данъчните облекчения, която сама се оприличава на Маргарет Тачър и се харесва на дясното крило на Консервативната партия, подкрепящо Брекзит - спечели изборите за лидер на партията и утре ще наследи Борис Джонсън като нов премиер на Обединеното кралство.


Джонсън обяви оставката си на 7 юли след поредица от скандали и оставки в кабинета.


Лиз Тръс, която през последната година беше външен министър на Борис Джонсън, спечели 57% от гласовете на членовете на Консервативната партия, за да стане неин лидер. Риши Сунак взе 43%.


Победата на дългогодишната фаворитка, която беше популярна сред членовете на партията, но получи подкрепата на по-малко от една трета от депутатите си по-рано в състезанието за лидерския пост, беше по-слаба от очакваното.


В момента Тръс изнася реч на конференцията на Консервативната партия; тя веднага става лидер на партията и официално ще поеме поста министър-председател във вторник след среща с кралица Елизабет II.


Лиз Тръс започна победната си реч, като поздрави опонента си Риши Сунак, който я доближи до себе си повече, отколкото мнозина очакваха на последния тур на изборите.След това тя отдаде заслуженото на Борис Джонсън, когото ще замени на поста.


"Борис: ти осъществи Брекзит, смаза Джереми Корбин, пусна ваксината и се изправи срещу Владимир Путин", каза Тръс. "Възхищават ви се от Киев до Карлайл. "


"Знам, че нашите убеждения намират отклик сред британския народ", каза тя пред събралите се членове на Консервативната партия. "Водих кампания като консерватор и ще управлявам като консерватор. "


Тръс обещава "смел план" за намаляване на данъците.


Но Лиз Тръс не предложи подробности за това, какво ще включва всеки от двата плана; по време на кампанията ѝ критиците ѝ, включително опонентът ѝ Риши Сунак, я притискаха да опише подробно следващите си стъпки, тъй като през следващия месец домакинствата са изправени пред поредния скок на разходите.


"Ще представя смел план за намаляване на данъците и за развитие на икономиката ни", заяви Тръс. "Ще се справя с енергийната криза, ще се справя със сметките за енергия на хората. "


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени