FACEBOOK

ЕС пак вади санкции срещу Русия

Лидерите на Европейския съюз ще наложат нови санкции на Русия, като замразят активите ѝ, спрат достъпа на банките ѝ до европейския финансов пазар и насочат вниманието към "интересите на Кремъл" заради "варварското нападение" в Украйна, заявиха високопоставени служители в четвъртък, предаде Ройтерс.

В четвъртък руските сили изстреляха ракети по няколко града в Украйна и десантираха войски на нейното крайбрежие, съобщиха официални лица и медии, след като президентът Владимир Путин разреши т. нар. специална военна операция в източната част на страната.

"Президентът Путин е отговорен за връщането на войната в Европа", заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и добави, че ЕС ще му потърси отговорност.

"С този пакет ще се насочим към стратегически сектори на руската икономика, като блокираме достъпа им до ключови технологии и пазари", заяви тя в извънредно изявление. "Ние ще отслабим икономическата база на Русия и нейния капацитет за модернизация.

"Освен това ще замразим руските активи в ЕС и ще спрем достъпа на руските банки до европейския финансов пазар. "

В сряда ЕС одобри първия кръг от санкции, включително включването на руски политици в черния списък и ограничаването на търговията между ЕС и два отцепнически региона в Източна Украйна, чиято независимост Путин признава.

Новите мерки, които ще бъдат обсъдени на вечерна среща на върха на националните лидери на ЕС, започваща в 19:00 ч. по Гринуич, ще бъдат "най-строгият пакет от санкции, който някога сме прилагали", заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел.

"Това е един от най-мрачните часове за Европа след края на Втората световна война. . . Ръководството на Русия ще бъде изправено пред безпрецедентна изолация. "

ЕС ще подготви и нов пакет от помощи за Украйна, добави той. "Ще подкрепяме активно и операциите по евакуация, включително на нашите служители в зоните, засегнати от руската атака", каза той.

Малко след като Путин говори в телевизионно обръщение по руската държавна телевизия, в тишината на украинската столица Киев преди зазоряване се чуха експлозии. Близо до главното летище на столицата е имало стрелба, съобщи информационната агенция Интерфакс, а над града са били чути сирени.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени