FACEBOOK

Мониторингът върху върховенството на закона в България трябва да се засили: Гешев

Свързани новини

Мониторингът върху върховенството на закона в България трябва да се засили, а постигнатият напредък в тази сфера се заличава. Това заяви главният прокурор Иван Гешев от Брюксел. Според обвинител номер 1 е нужен и по-сериозен диалог с европейските институции.

„Прокуратурата е притеснена, че през последната година сериозно се заличава постигнатият напредък на България след приемането ни в ЕС по линия на върховенството на правото и правата на човека относно малцинствени групи и хора в неравностойно положение.

Наблюдават се притеснителни тенденции, които аз не съм виждал никога в работата си от 1994 г. Това, което казах е, че не се чувствам горд като българин, но смятам, че е налице нужда от по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение върху България по механизма за върховенство на закона“, заяви Гешев.

По думите му, в момента в България „с бързи крачки“ върви към нива на престъпността от 90-те години на миналия век.

„Освен хронични проблем с корупцията по високите етажи, в момента се възраждат десетки други проблеми, които смятахме за забравени – телефонни измами, кражби, убийства през ден и др. включително организираната престъпност“, каза главния прокурор и обясни проблемите с липсата на взаимодействие между институциите и опитите за „война със съдебната власт“.

В последната година има видимо напрежение между МВР и прокуратурата и специално между Гешев и вътрешния министър Бойко Рашков. Главният прокурор подчерта, че вътрешното министерство е извършило множество нарушения по време на последните два парламентарни избора.

„За съжаление се констатира заобикаляне и нарушение на закона, недокладване на прокуратурата на определени случаи, прилагане на изключението на чл. 212, ал. 3 от НПК, когато без разрешение на съд се извършва претърсване. Спрямо малцинствени групи и инвалиди са констатирани нарушения, които вероятно могат да представляват състав на престъпление. Изключително сме притеснени от този подход“, каза Гешев и напомни, че Рашков е отказал сформирането на предизборни щабове с прокуратурата, каквото е изискването на чл. 18, ал. 5 от Изборния кодекс.

„МВР се опита и се опитва да изземе правомощия на съдебната власт, заобикаляйки закона. Надявам се не с някакви нелегитимни цели“, обобщи Гешев.

Той обясни още, че евродепутатите са имали към него и въпроси по конкретни разследвания, включително за случаите, известни като Барселонагейт и златните кюлчета, свързани с бившия премиер Бойко Борисов. Гешев каза, че дал писмени отговори, но за разследването по Барселонагейт нямало отговори от Испания.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени