FACEBOOK

20,2 млн.лв. народна пара взеха финансиралите бутика на дамата от Барселона, заради еврофондовете влизат в ресора на Кьовеши

„7 231 224 лева от европроекти са получили фирми на Йордан Христов и свързани с Иван Саздов – приближените на премиера „инвеститори“ в луксозния живот на даматас къщата в Барселона. Отделно са спечелили обществени поръчки за13 милиона. Това показва справка в регистрите, направена от Бивол.

Кипърска офшорка на Йордан Христов и съпругата му Силвия Николова е превела на фирмата Ема (Ema BGS S.L., ) в Барселона огромни суми в евро. Фирмата е собственост на Георги Йовчев, електротехник от Сандански и баща на Борислава Йовчева. Фирмата Ема носи името на детето на Борислава, което по документи има само 1 родител - миската. Фирмата е придобита от баща й Георги Йовчев през 2014 г., в нея е апортиран капитал от 850 хил. евро, без да се знае откъде са парите на провинциалния майстор среднист. След това кипърската офшорка Palms Enterprises (Overseas) внася още 850 хил евро. Испанският вестник Ел Периодико пише запреведени от Кипър в тази фирма общо 2,3 млн. евро.

Заради тези финансови инжекции, също и в другата фирма на Йовчеви, притежаваща луксозната къща в Барселона, полицията там и антикорупционната прокуратуразапочнаха разследване за пране на пари. Разследването не е измислица на вестник Ел Периодико, а реален факт. От полицията там официално заявиха, че има такова разследване, включително срещу българския премиер Борисов, но докато не е приключило, няма да дават подробности.

За операциите си в Испания кипърската офшорка е представлявана от съпругата на Христов Силвия Николова, тя става и администратор включително на Ema BGS S.L. заедно с електротехника Георги Йовчев, разкрива сайтът Бивол. А в България представител на кипърската офшорка е мъжът на Силвия Йордан Христов.
Фирмите на Йордан Христов и Силвия Николова, които според официална справка са получили пари от еврофондове и обществени поръчки от джоба на данъкоплатците са: Химмаш АД, ОМЗ ООД, Перла Турист АД. Общо са получили 7,23 млн. лв. или 3,7 млн. евро от еврофондове, обобщава справката на Бивол. Отделно негови и на съпругата му фирми, в някои от които участва и Иван Саздов от Банкя, последно нашумял като посочен от премиера за консултант на хонконгския предприемач Стивън Ло по софийския Лас Вегас с 38 млн.евро хонорар, са спечелили обществени поръчки за около 13 млн. лева.

Става така, че милиони от еврофондове и обществени поръчки влизат във фирми на хората, които пък са финансирали благополучието на една българска ексмис в Барселона, без да имат родствени и други връзки с нея, което наистина е чудно.

Другата барселонска фирма, свързана с богатата манекенка е Numin Invest S.L., която притежава луксозната къща в Барселона. Тя е собственост на Борислава Йовчева още от 2013 г., за което е внесла 3000 евро капитал. След нея управител става баща й Георги Йовчев, който внася още 3006 евро капитал. Там като акционери влизат и бизнесменът Александър Чаушев, и съпругата му.

Ситуацията е странна – къщата се притежава от фирма, чиито управители-собственици са Борислава и баща ѝ. Във фирмата влизат, като апортират къщата на стойност 2,9 млн. евро Александър Чаушев и съпругата му. Той обаче не е управител на фирмата, а само акционер. И твърди, че къщата е негова и Борислава му плаща наем. Тоест плаща наем на фирма, която е нейна и на баща й. Дори само наем да плаща, озадачава откъде има пари за такъв имот и да поддържа моден магазин на загуба (както е проверил испанският вестник) и да кара скъпо бяло Порше.

Все по-отчетлива е схемата „ти на нас, ние на тебе“, отбелязват от Бивол. Това поставя скандала в друга плоскост, за която отговаря Лаура Кьовеши, главен прокурор на Европейската прокуратура. Защото тя наблюдава именно големите схеми за усвояване на еврофондове по особен начин“, пише e-vestnik.bg.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени