FACEBOOK

Как ГЕРБери си прехвърлиха за ден затворения бутик с пасив 1,2 млн.евро в Барселона: Bird.bg

Испанската фирма с луксозния бутик на Мис Бикини Борислава Йовчева в Барселона, от която премиерът отрича да има дете, е купена през март от Росица Велкова – бивш експерт на ГЕРБ, съдружник и управител в Хохегер БГ – българското дружество на нашумелялата със скандал австрийската пиар агенция Хохегер. Архивите са живи – вижте хиперлинка с интервюто, когато я разкрихме, а тя се хвана на въдицата да отрича нещо, за което ние вече имахме документи, та беше принудена да си признае връзката с австрийската компания и с цялата афера.

Веднага след като купува фирмата – на практика един затворен магазин, който незнайно защо е толкова атрактивен за придобиване от ГЕРБаджии, още на следващия ден тя продава скандалния актив на съпругата на Светослав Спасов - бивш съветник на премиера Бойко Борисов по Военно-промишления комплекс, ексдепутат от НДСВ преди това.

А след като като член на кабинета на Борисов става клиент на прокуратурата за заменки на земи и набързо е пратен дипломат във Виена, където остава на поста 3 мандата – до 2019 г. Явно новата му семейна мисия в Барселона е сметната за още по-отговорна. Ексдепутатът, който за 2 мандата в НС нашумя с манията си, че старата сграда на парламента е омагьосана заради лоша енергия от бивше гробище и подпочвени води, е и личен астролог на министър-председателя, макар че основната му екстрасенска специалност е гледане на ръка.

На снимката: Десислава Христова и Светослав Спасов

ВИЖ СНИМКИ ТУК!

Спасов обаче твърди пред bird.bg, че двамата със съпругата му са се разделили месеци преди сделката и дори не знае за нея. Тоест, раздялата е настъпила точно преди прехвърлянето на фирмата на манекенката, на която приятели на премиера по незнайни причини осигуриха през офшорки къща за 3 милиона евро в каталунската столица.

И която също така ненадейно, както новият собственик на фирмата й с налети милиони от бизнесмени по необясними причини, се омъжи за човек, който може да й бъде дядо дни преди да гръмне Барселонската афера. А пред bird.bg същият бизнесмен лично се отрече от нея половин година след сватбата – нямали нищо общо.

И опита да излъже, че испанското разследване за пране на пари, което данъчните в Каталуня смятат, че стои зад инвестициите в къщата и магазина на Йовчева, е приключило.
Не, не е, установи проверка на Димитър Стоянов от Биволъ, който е съавтор и на новото разкритие на bird.bg.

Фирмата Ema BGS S.L. държеше бутика Ermanno Scervino в Барселона, чийто управител беше бившата Мис Бикини Борислава Йовчева. Магазинът беше експресно опразнен, след като на 20 февруари El Periodico огласи разследване на каталунската полиция за пране на пари, в което е замесено и името на българския премиер.

Разследващите са се интересували и от Ema BGS, заради съмнителния произход на нейния капитал и оборотни средства. Според тях сумата, инвестирана в Ema BGS S.L., достига 2,3 милиона евро. Бившата манекенка Борислава Йовчева не фигурира като администратор на фирмата, но е упражнявала “функции на управление и контрол” в магазина – твърдят испанските разследващи.

Веднага след публикацията на El Periodico бутикът затвори, а три седмици по-късно Ema BGS е станала собственост на българска фирма показват документи от испанския Търговски регистър. Трансферът на собствеността и назначаването на нов управител на Ema BGS са се случили в четвъртък, 12 март 2020 г.. Капиталът на фирмата от 1 753 010 евро не е променен, но е придобит от българската компания ВиБиДжи Енерджи, която поне до този ден е собственост на Росица Велкова.

Още на следващия ден – петък, 13 март, Росица Велкова продава ВиБиДжи Енерджи на Десислава Спасова. Тя е съпруга на Светослав Спасов, известен като съветник на Бойко Борисов и дори негов личен астролог. В испанския регистър обаче все още стои името на Росица Велкова като представител на ВиБиДжи.

Припряността на сделките и липсващата бизнес-логика зад тази търговска операция са очевидни. ВиБиДжи се занимава с търговия с ток и газ, а Ema BGS S.L. - с търговия с модни артикули.
От финансовия отчет за 2019 г. се вижда, че активите на ВиБиДжи и нейните печалби от търговска дейност са много по-скромни от капитала и оборотите на Ema BGS S.L.

Откъде пари да бъде купена?

Не е ясно колко е струвал трансферът на собствеността. През годините Ema BGS S.L. е натрупала внушителен пасив от над 1,2 милиона евро за 2015 и 2016 г. По-нови отчети на фирмата не са публикувани.
И до момента адресът на фирмата Ema BGS SL продължава да бъде на същото място като затворения вече бутик – PASEO GRACIA, 104, Barcelona.

Собственичката за един ден, но представител и до днес Велкова влиза в капитала на ВиБиДжи Енерджи през 2014 г. и става съдружник на Емил Мерджанов. Последният има впечатляващ опит с обществени поръчки чрез фирмата си Про Арм. През годините тя е доставила арматура на различни държавни предприятия в поръчки за над 31 милиона лева.

След като ГЕРБаджийката Велкова влиза в нея, ВиБиДжи Енерджи се сдобива с лиценз за търговия с ток от КЕВР на 17.05.2016 г. Търговия с ток без благословия от ГЕРБ не се прави. Още при Борисов 1 беше прочистен пазарът от свободни търговци чрез бухалки като НАП и службите, тъй като този бизнес е много сладък – както го нарича един от големите играчи в него: „счетоводна къща: нищо не правиш, само издаваш фактури и печелиш милиони”.

Пак през силната си 2017 г. ВиБиДжи Енерджи придобива два имота: апартамент от 87 кв. м. на ул. Дунав 7 в София за 207 317 лв. и апартамент в Несебър от 72 кв. м. за 88 012 лв. Те са ипотекирани през 2019 г. срещу заем от Банка Пиреос на сума 110 000 лв. През юни 2020 когато собственик вече е Десислава Христова, ипотеката е заличена.

Велкова не беше открита за коментар на няколко адреса на нейни фирми, които репортер посети.
Толкова за магазина, около който има много въпросителни. Не по-малко са и около къщата на Йовчева в Барселона, която е в продажба.
В оплетената сага има няколко финансови въпроса, които до момента остават неизяснени.

Пълна загадка е откъде бащата на Мис Бикини Георги Йовчев, който е работил като водопроводчик, се е сдобил с 875 000 евро за увеличението на капитала на фирмата Ema BGS. Проверка за имотното му състояние трябваше да извършат българската прокуратура и НАП, но няма информация докъде е стигнала тя.

Регистрираната в Кипър Palms Enterprises е свързана с бизнесмена Йордан Христов и близкия до Бойко Борисов Иван Саздов, основател на ГЕРБ. Тогавашната съпруга на Христов – Силвия Николова, става съуправител на Ema BGS S.L. заедно с таткото Йовчев, след като Palms апортира 875 000 евро в Ema BGS S.L.

Самият Христов твърди, че парите, инвестирани от Palms Enterprises в Испания не са негови, но проявява добра осведоменост за загубите на фирмата Ema BGS SL.

Така и досега остава тайна кой всъщност налива в офшорката парите, които тя инвестира в Барселона.
Не е ясно и от какво са се издържали Борислава Йовчева и нейното семейство, които седем години са водели охолен живот в каталунската столица. Те обитават къща за 3 милиона евро с 9 (девет) бани, чиито данъци и поддръжка не са ниски.

Йовчева се е придвижвала с бяло Порше, а после и високопроходим Рейндж Роувър – и двете коли за по над 200 000 лв., както установяват каталунските разследващи.

Бизнесът с модния бутик очевидно не може да покрива нуждите на семейството, тъй като не генерира приходи, а огромни загуби.
Не е ясно и колко струва продажбата на Ema BGS SL към българската фирма, както и с какви средства е станала придобивката.

До последно Йовчев и Palms държат дяловете в капитала на EmaBGS възлизащ на 1,7 млн. евро преди да ги продадат на ВиБиДжи. Така семейството на Мис Бикини се отървава от скандалния актив, привлякъл вниманието на пресата в Испания и България, а отскоро и на Европейския парламент, където бяха огласени въпроси към премиера Борисов за разследването в Барселона.

Дали фактът, че фирмата се прехвърля по верига от лица свързани с Борисов и партията му е случаен? Математически не е, но астрологически погледнато може да се дължи на удачно подреждане на небесните тела, шегуват се от bird.bg.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени