FACEBOOK

Разследването за пране на пари в Барселона води до българския премиер

elPeriódico, 21 февруари 2020 г.

Автономната полиция на Каталуния Мосос д’Ескадра и антикорупционната прокуратура разследват дали българският премиер Бойко Борисов е свързан със заговор за “международно пране на пари” с крайна дестинация в Барселона. Това е посочено от жалбата, която породи разследванията и в която има „признаци за истинност“, според заключенията на каталунската полиция. Фактите, според докладите на Мосос, „сочат съществуването на престъпна организация“.

Както жалбата, така и разследванията, до които изданието elPeriodico е имал достъп, установяват, че бенефициентът на този предполагаем заговор е Борислава Йовчева, български ексмодел, чията евентуална връзка с Борисов се разследва. Йовчева и баща й, бивш електротехник, са били част от две фирми със седалище в Барселона: Numin Invest SL и EMA BGS SL, които са получили над пет милиона евро от 2013 г., според каталунската полоция. Според наличните данни тези суми идват от “физически лица, които не пребивават в Испания”.

На 20 март 2019 г. Каталунската полиция получи жалба от българска неправитествена организация MC BUUP (Обединено гражданско движение България), в което се съобщава предполагаемият заговор. В жалбата се твърди, че Йовчева и семейството й живеят в луксозна вила и че тя е в предполагаемата връзка с премиера.

Вилата в Есплугес

Агенти от службата за икономически престъпления наблюдаваха и заснеха вилата, която те определят като “имот с висока стойност“, разположен в жилищен район на Esplugues de Llobregat с “частна охрана и модерни системи за наблюдение”. Разследването установи, че имотът е закупен за три милиона евро през 2013 г. Къщата, с басейн, е на името на Numin Invest S.L, една от двете компании, които се разследват от каталунската полиция и прокуратурата.

Между януари и юни 2013 г. бившият модел беше единственият управител на тази фирма, която имаше капитал от 3000 евро. Оттогава тази длъжност е заета от баща й Георги Йовчев, който допринесе с апорт от 3 006 евро. Изследванията откриха съществуването на втора компания: EMA BGS SL, собственик на луксозен магазин за дрехи на Paseo de Gràcia. Тази компания получи финансови инжекции от поне 2 300 000 евро според каталунската полиция от друга компания в данъчния рай Кипър. EMA BGS SL, в която са участвали и бившият модел и баща й, е със седалище вилата, в която е живяло семейството.

Бащата е пребивавал и е регистриран в къщата, заедно със съпругата, дъщеря и внучката си, родени през 2012 г. Мосос подчертава в своите доклади, че единственият законен настойник на детето е Борислава Йовчева. Документацията не посочва друг родител.

Сигналът, който предизвика разследванията, показва, че българският правителствен глава е имал сантиментална връзка с бившия модел. Той отрече това пред телевизия Евроком. След като научи за започналото в Барсеона разследване, открито в Барселона, на 13 февруари elPeriodico изпрати въпроси до кабинета на Борисов, без да получи отговор.

Доходите на премиера

Полицията на Каталуния са прегледали отчетите за доходите на Борисов, за да проверят дали според това, което е декларирал в страната си, той би могъл да финансира инвестициите, открити в тези две компании. Изводът е, че въз основа на декларирания му доход, това не би било възможно.

След година на проучвания каталунската полиция заключава, че тези инвестиции в Каталуния надхвърлят пет милиона евро. Парите са пристигнали в Испания с помощта на двете разследвани компании. Агентите не са намерили данни в подкрепа на това, че ексмоделът и баща й имат законни доходи, които биха могли да финансират такова ниво на живот. В своите доклади пред службата за антикорупция те припомнят, че сигналът сочи, че парите „биха били свързани с недекларирани средства от висши служители на българското правителство“, сред които Борисов.

Поради тази причина от каталунската полиция поискаха от прокурора за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации, сейфовете, кредитните карти, чекирането на касите и други банкови данни на Борислава Йовчева, нах баща й и на още петима души.

От къде започна всичко

В края на 2015 г. в България бяха излъчени записи, в които се чуват гласовете на бившия председател на Софийския съд Владимира Янева и на друга магистратка, Румяна Ченалова. Съдия Янева беше тогава уволнена от българското правителство, като в записите тя се чува да коментира няколко случая на корупция, злоупотреба с власт и влиянието, което политиците оказват върху българското правосъдие. Споменава се и съществуването на „къща в Барселона“, която премиерът Борисов бил купил, за да инсталира „любовница“.

В доклада си за България за 2016 г. Европейската комисия заяви, че скандалът със записите, известни като Yanevagate, „подхранват съществуващата загриженост“ относно положението с правосъдието. Докладът на ЕК посочва, че „след многократни обжалвания в полза на независимо разследване, министерство на финансите и българският Висш съдебен съвето бявиха разследвания на съдържанието на записите“.

Европейската комисия отбеляза, че „за достоверността на процеса ще бъде важно да бъдат взети всички необходими мерки, за да се гарантира, че разследването се провежда по прозрачен и безпристрастен начин“. В доклада на ЕК се добавя, че “на 14 януари Висшият съдебен съвет приключи разследването си, въпреки че обстоятелствата останаха неизяснени. спор. Процесът беше критикуван за липса на прозрачност в писмо от Асоциацията на съдиите.”

През лятото на 2018 г. анонимен видеоклип, публикуван в интернет, предостави нови данни за къщата на Барселона. През март 2019 г. случаят достигна до каталунската полиция, която го разследва оттогава.

Порше за 70 000 евро

Каталунската полиция наблюдава и фотографира вилата и магазина за дрехи в Барселона през няколко дни през 2019 г. Така те можаха да видят, че ексмоделът използва луксозен автомобил, бял Porsche Macan, когато пътува из града. Агентите я снимали, като напуска вилата, на волана на колата.

Превозното средство е регистрирано на името на EMA_BGS SL, същата фирма, която притежава магазина за дрехи. Докладите до антикорупционната прокуратура сочат, че автомобилът е оценен на повече от 70 000 евро. и е бил придобит при лизингов режим през февруари 2017 г. от банка в Барселона. Каталунската полиция предупреждава, че подобни разноски са в противоречие със загубите на магазина и компанията, които са почти фалирали.

EURACTIV напомня

Случаят с къщата в Барселона е от няколко години. През лятото на 2018 година в специално създадена Фейсбук група “Да спрем разграбването на България” се появиха два клипа, в които се изнасяше информация за връзка на премиера Бойко Борисов с покупката на къща в Барселона. След това съществуването на групата бе прекратено, въпреки обещанията за още разкрития.

Твърденията бяха, че в тази къща живее бившата манекенка от Сандански Борислава Йовчева с малката си дъщеря Ема, а имотът се води собственост на бащата на манекенката, макар че милионите за покупката му са осигурени чрез сложна верига от фирми.

В клиповете се прави намек, че премиерът е свързан с къщата, а произходът на парите е проследен до “Тенис клуб – Банкя, управляван съвместно от Йордан Христов и Иван Саздов, които са познати на Борисов.

Сюжетът с къщата в Барселона е от началото на 2016 г., когато сайтът “Биволъ” публикува част от запис на разговор между съдиите Румяна Ченалова, Владимира Янева и столичния адвокат Момчил Мондешки. В записа се чува Янева да казва, че Бойко Борисов е купил къща в Барселона на някакво момиче.

Сигналът за къщата в Барселона бе подаден от гражданското сдружение БОЕЦ в посолството на Испания в София преди повече от година. Явно дипломатическата мисия е предала документите до компетентните власти. По същото време евродепутатът от БСП Елена Йончева също се ангажира със случая, а БСП поиска българската прокуратура да го разследва.

Превод: Георги Готев, euractiv.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени