FACEBOOK

Постоянен надзор ни налага ЕП, вместо временен мониторинг

„Докато от Европейската комисия и от средите на управляващите и прокуратурата в София изразяват надежди след една година да приключи продължаващият повече от десетилетие специален мониторинг на Европейската комисия, в Европейския парламент бе подложен на гласуване проект за резолюция, в който в чл.4 изрично се предлага въвеждането на нов и с много по-широк обхват инструмент като заместител на уникалния за България и Румъния Механизъм за сътрудничество и проверка”, пише Дневник. Поне по идея въпросната мярка беше временна. А новата е постоянна.

В текста се "призовава [Европейската] Комисия да разгледа възможността за обвързване на предложения от нея регламент относно защитата на бюджета на Съюза в случай на широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава в държавите членки с всеобхватен, постоянен и обективен механизъм на ЕС за защита на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права".

Това е част от инициативите за създаване на пространство на свобода, сигурност и правосъдие (ПССП) и се позовава както на Договора за функционирането на Европейския съюз (чл.70), така и на необходимостта от още един инструмент за защитата финансовите интереси на ЕС и в частност на бюджета на Съюза.
Под проекта ѝ са се подписали представители на групите на Европейската народна партия, социалистите, либералите и Зелените. Контрарезолюция, в която се казва, че няма нужда от никакви допълнителни мерки, са внесли от Алианса на консерваторите и реформистите - малка група на евроскептични депутати, в която членува Николай Бареков.

Вносителите критикуват Европейската комисия и Съвета на ЕС, че не предприемат нищо в тази посока и че отказват да приемат изработването на Пакт за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. "Европейският парламент би могъл да поеме инициативата за започване на пилотен доклад за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, както и междупарламентарен дебат", се казва в проекторезолюцията.

"Такъв механизъм е спешно по-необходим от всякога", заявяват четирите парламентарни групи, обединяващи огромното мнозинство от евродепутатите. Той може да обхваща още мониторинг на плурализма в медиите, реформи в правораздаването и борбата с корупцията.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени