FACEBOOK

КЗК удари LIDL, птицевъдите и млекарите за тайни договорки по надуване на цени предвеликденски

За да обезпечи събирането на достатъчно преки доказателства за наличието на тайни договорки, след получени съдебни разрешения от Административния съд – София област, Комисията за защита на конкуренцията, със съдействието на служители на МВР, извърши изненадващи проверки на място в офисите на LIDL/ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ, СДРУЖЕНИЕ СЪЮЗ НА ПТИЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ и СДРУЖЕНИЕ НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ.

От офисите бяха иззети копия на документи и електронна кореспонденция, които Комисията предстои да анализира в детайли, с оглед установяване наличието на обмен на чувствителна търговска информация или координирано пазарно поведение между производителите, търговците и техните обединения в сектор Храни, заявяват от КЗК.
Забавното е, че представящата се за най-голяма боркиня срещу „спекулата” Корнелия Нинова по същото време изрази подкрепа за птицевъдите, които искат цената на яйцата да остане висока, като се спре вносът на по-евтини от Украйна. Не е ясно таван ли иска Нинова или пробиване на тавана? Едно говори, но друго прави!

От КЗК, независимо от нейната намеса, уточняват, че става дума за огромна по обем проверка, която ще продължи дълго

Комисията за защита на конкуренцията се самосезира за наличие на антиконкурентно поведение от страна на редица участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения, обявиха от антимонополното ведомство.

Образувани са три производства за установяване на евентуално извършени нарушения по чл. 15 от ЗЗК, под формата на забранени споразумения и решения на сдружения на предприятия, от страна на всички големи участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор – чужди и български хипермаркет вериги, но и съсловните организации на производители: СДРУЖЕНИЕ СЪЮЗ НА ПТИЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ, СДРУЖЕНИЕ АСОЦИАЦИЯ НА ПРОМИШЛЕНОТО ПТИЦЕВЪДСТВО, АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ и СДРУЖЕНИЕ НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ.

Мащабът и стандартите на доказване на подобни антитръстови нарушения изискват Комисията да установи голямо количество данни и информация, на базата на които да се извърши икономически и правен анализ на разглежданото поведение, което обективно не може да бъде осъществено в спешен порядък."

Въпреки мащабното проучване, с оглед обществения интерес, който има към него, КЗК обещава да направи всичко възможно в рамките на предоставената й от Закона компетентност, да извърши проучването във възможно най-кратък срок. След приключване на проучванията, при установени нарушения, Комисията ще упражни законовите си правомощия, в това число да санкционира нарушителите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени