FACEBOOK

До 100% надценка в магазините

“Мисля, че спокойно цените в магазините мрежи могат да бъдат свалени с 20, дори 30% на някои от продуктите, но не за сметка на производителя”, заяви земеделският министър Явор Гечев. Той коментира анализите на служебната власт, които установиха надценки в магазини и търговски вериги, достигащи 100%.

„Структурата в българската магазинна мрежа не прилича на никоя друга. Тоест тук има аномалии по цялата система, в която като че ли този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха“, коментира той.

“Може да се качват цените при доставчици с 5 до 10% на определени продукти, защото в момента вече реагират цените. В деня, който направихме пресконференцията, в каталозите на редица от магазините те бяха с 25% отстъпка. Обаче бяха отправени молби така да кажем от различни вериги на доставки, към производителите да сложат цените с 15% по-ниски”, коментира Гечев. Той обясни, че у нас няма механизми и се подготвят наредби, с които да се следят нелоялни търговски практики.

МС отчете, че са направени над 1000 проверки на различни институции, които засекли стотици нарушения и нелоялни практики и заговори за съмнения за „необосновано високи печалби при храните“.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени