FACEBOOK

Таван на печалбите на веригите, не на цените във Франция

Корнелия Нинова не казва истината, като твърди, че има таван на цените във Франция и Испания. Какво има там?

Веригите супермаркети във Франция ще поемат удар върху маржовете си, т.е. своята надценка или по-просто казано: печалбата си. Търговците се съгласиха, за да помогнат на домакинствата да се преборят с високата инфлация, съобщи финансовият министър Брюно льо Мер в понеделник.

Те ще продават с отстъпки продукти по време на тримесечна кампания, каза той, цитиран от Bloomberg. Продуктите ще носят лого със знамето на Франция и мотото „антиинфлационно тримесечие“.

„Това е силно споразумение, което ще бъде видимо и ще защитава нашите граждани“, каза Льо Мер на пресконференция. „Борбата с инфлацията е работа на всички“.
Най-голямото увеличение на цените от поколение насам се превръща във все по-трудно предизвикателство за президента Еманюел Макрон, който вече е изправен пред масови протести заради плановете му да промени пенсионната система.

Миналия месец министри представиха „антиинфлационна кошница“, която да действа като хармонизиран индекс, ползван от потребителите за сравнение на цените, но идеята бе захвърлена след разговори с търговците.

Главният изпълнителен директор на Carrefour Александър Бомпар, който застана до Льо Мер в понеделник – каза пред репортери, че намалението на цените ще бъде решено от отделните вериги и ще засегне основно собствените марки, където има най-голяма свобода на действие.

„Мерките, предприети от различните търговци на дребно, са различни по характер, тъй като има принцип на свобода за търговците да могат да предлагат най-ефективните промоции на клиентите“, каза той.
Акциите на Carrefour и на конкурента Casino Guichard-Perrachon поевтиняха с по над 1% след новината.

В съседна Испания, въпреки намаляването на данък добавена стойност върху няколко хранителни продукта през януари, министър-председателят Педро Санчес е под натиск да положи още усилия, тъй като инфлацията при храните надвишава 15%.

Неговият по-малък коалиционен партньор – крайнолявата Unidas Podemos, миналата седмица поиска ограничаване на цените на храните и отстъпка от 14% на 20 храни от първа необходимост. Това обаче НЕ стана и НЯМА да стане – идеята за таван е отхвърлена, тъй като ще доведе до дефицит на стоки, какъвто ние помним от соца.

Льо Мер изключи намаляване на данъците върху продажбите във Франция, което според него ще е твърде скъпо за публичните финанси и неефективно при понижаването на цените.
Правителството е поискало от веригите да предоговорят цените с производителите и търговците на едро, за да се отразят последните спадове в цените на горивата и енергията, а оттам на себестойността на стоките.
„В новата история има няколко примера за ситуация, в която всички дистрибутори се съгласяват да участват заедно“, каза Льо Мер.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени