FACEBOOK

370 нарушения при цените във веригите, които държат над ½ от пазара: КЗП

Около 150 нелоялни търговски практики при големите вериги е открила Комисията за защита на потребителите (КЗП) при извършените от нея проверки, съобщи председателят ѝ Стоил Алипиев пред БНР в неделя. По думите му е тревожна тенденцията броят на констатираните нарушения да надхвърля броя на направените проверки – при 350 проверки са установени 370 нарушения.

"Нелоялните търговски практики в такъв голям обем са силно притеснителна тенденция. Това означава, че този проблем е бил пренебрегван или толериран даже в продължение на доста време", коментира Алипиев.

По думите му това е съществен проблем, "защото допуснати в голям обем, упражнявани от търговци, които имат преобладаващ дял в един пазарен сегмент - 50-60%, са предпоставка за изкуствено завишаване на цени". "Упражнявани в такива големи размери, упражнявани от търговци, които имат този голям пазарен дял, те неминуемо завличат всички останали участници в пазара", посочи още председателят на КЗП.

Една стока струва толкова, колкото потребителят дава съгласие да я закупи. Въпросът е дали той дава съгласие в следствие на негов информиран избор или в следствие на това, че е подведен, коментира Алипиев.

Той даде примери, при които търговецът привлича хората с подвеждащи послания и промоции. Има дори случаи, при които стоката е с 20-30% по-висока цена от тази в конкурентни обекти.

Друга често срещана практика е търговецът да привлича клиенти с промоционални стоки, за които няма наличност. Тогава хората купуват всичко останало, което им е необходимо, въпреки цената.

"Срещаме практики, които подвеждат потребителя по различни начин, например промоция "Плащаш 2, получаваш 3". Има случаи, в които стоките са така подредени, че като вземеш първата или втората, на касата се оказва, че тази стока не е в промоция", изброи председателят на КЗП.

Отбеляза, че делът на големите търговски вериги на пазара на хранителни стоки е преобладаващ - със сигурност е над 50%, и тяхната поведение изкривява пазара. Според него също така трябва да се помисли за увеличаване на глобите за нарушения – вмомента максималната е 50 хил. лв.

Той заяви, че нямат сигнали за опити техни инспектори да бъдат "мотивирани" от нарушителя, така че да не съставят акт.

Алипиев очаква от 3 до 6 месеца потребителите да усетят резултатите от проверките.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени