FACEBOOK

340% скача цената на млякото от кравата до трапезата

В България купуваме на най-високите цени в Европа лош и некачествен продукт, поскъпването продължава ударно и тази година, независимо от сериозния спад на цените на тока, газа и бензина

340% поскъпва млякото от фермата с кравите до рафтовете на хипермаркетите, като България е абсолютен лидер в Европа по цени с двойно по-високи котировки от наличните в доста по-богати държави като Австрия, Италия, Испания, дори Великобритания, а всички „промоции” на веригите са за „заблуда на противника”. Изобщо не засягаме на този фон въпроса с качеството, защото в другите европейски държави се продава мляко, а у нас, както се доказа с многобройни изследвания, процентът му в това, което ни продават за мляко никак не е висок.

Купуваме вода със сухо мляко в огромния дял от случаите.

Всичко това стана ясно от дебати по темата в сутрешния блок Денят започва на БНТ. На тема: Има ли спекула при формиране на цената на млечните продукти и оправдано ли е с 340% да бъде по-висока цената на млякото от производителя до трапезата ни?

Днешната изкупна цена е 1,15 лв. за литър каза в Денят започва Николай Гълъбов, който е млекопроизводител от Брезник. Всъщност, както твърдят експертите, реално млякото се изкупува много под един лев и буквално стотинки стигат до фермерите.

По думите на поканения производител на млечни продукти, понапудрил картинката - основната причина за шоковото разминаване между изкупните цени и тези в магазините са сериозните такси, които се поставят от търговските вериги.

Той даде пример с цената на кашкавала:

"Ако един продукт, който го виждате на витрината на дадена верига, е 30 лв., сметнете 40% отстъпка, която трябва да се даде на хипермаркета - 12 лв. отиват за веригата. Тоест, млекопроизводителят или фермерът, който има това производство, до него няма да стигне тази цена", посочва Гълъбов.

Лек спад на цената може да се очаква до няколко месеца, твърди Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопроизводителите. Не става ясно обаче защо производителите на млечни продукти не намалиха вече котировките, след като и ставките на газа, и на тока, и на бензина и дизела, които оправдаваха скоковете в цените миналата година, паднаха значително през 2023 г.

Ала цените на млякото и млечните продукти продължават да се увеличават. Реалностите показват, че сирената и кашкавалите българско производство са вдигнати от 20 до 50 процента в магазините само за месец и половина от началото на тази година, както сочи личният опит на хората от 19 минути.

„Има нелоялни търговки практики обаче”, призна все пак поканеният от БНТ да дебатира темата шеф-млекопроизводител.

"Големи, изключително големи търговски субекти, тъй наречените големи търговски вериги - те буквално са една шепа - контролират достъпа до пазара на 430 млекопреработвателни предприятия", отчете той.

Наталия Каменова


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени