FACEBOOK

Колко млечни продукти са ОК на ден

Какво да правим с времето в карантина

Препоръчваме да се внимава с постите, понеже човек не бива да се лишава от животинските белтъчини, в това число, набавяните от млечните продукти. Както сме писали неведнъж обаче, древната мъдрост гласи: "Само дозата е отрова". Тоест, ако прекаляваме, дори най-полезната храна може да стане вредна.

През последните години мнозина изключват лактозата - веществото във всички млечни продукти, изцяло от своето меню. Тази мода тръгна от Скандинавия и обхвана цяла Европа, включително и нашата страна. Нутриционистите не смятат това за нормално.

Те дават една точна доза, която нито е прекаляване, нито пък пълно въздържание от млечни продукти. Изчислили са с многобройни и задълбочени изследвания, че всеки ден можем да си позволяваме три порции от тях.

Например - чаша прясно мляко или айран със закуската.

1/2 кофичка кисело мляко, вместо нещо сладко за десерт на обяд.

Парче - това означава 50 грама, кашкавал или бяло сирене за вечеря (неслучайно при соца беше хит да се взема "сирене натюр" в ресторанта).

Трябва да знаете, че кашкавалът, особено тип Едам, е много добър, както за зареждане преди физическа активност, или за прочистване след последното хранене за деня, което е добре да бъде НЕ до 18 ч., а просто 3 часа преди сън. Т.е. и 6 РМ става, но ако си лягате с кокошките в 9 РМ.

Някой, разбира се, би могъл да посочи, че световните научни разработки са интересни, но последното българско изследване на 17 марки прясно мляко, от които само 3 или нещо като 20% са мляко. Останалите са от 50% до над 90% пудра. Нещо химическо, на което сме свикнали да казваме "сухо мляко". От това се правят и останалите млечни продукти - кисело, айран, сирене и кашкавал. Така че дозите могат да се коригират с 2-3 пъти нагоре. И все пак, нека да внимаваме.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени