FACEBOOK

Предлагат до 25% надценка за храните

Служебният кабинет е готов с обсъжданията за таван на надценката при храните, съобщи пред Nova министърът на земеделието Явор Гечев. Вицепремиерът Христо Алексиев предлага да има 10% нетна надценка, министърът на икономиката Никола Стоянов- 25% брутна. “Това обаче е едно и също”, уточни Гечев.

МС пусна за публично обсъждане наредбата за контрол на качеството, количеството, според която вносителите на продукция трябва да декларират стоката, за да се види каква е цената до крайния потребител. Предстои нова наредба за нелоялните търговски практики, според която разликата между търговеца и крайния производител трябва да е 25%- ако е по-висока, ще трябва да известяват КЗП и КЗК.

“Кабинетът разглежда и гръцкия вариант - един-два продукта сред основните да са с фиксирана цена”, посочи Гечев. Той призна, че цените, например на месото у нас, са с 50% по-високи от в чужбина. По думите на министъра предстои цените да паднат - на негово посещение на борсата той установил, че цената на краставиците вече е 3,20 лв.

Относно цените на водата Гечев коментира, че се е повишила с 10-15%. Проведена е среща с протестиращите. “Намерени са вътрешни резерви да не се повишават повече от м.г. цената”, съобщи  той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени