FACEBOOK

Обмисляме таван на надценката: МС

“Обмисляме таван на надценката за основни хранителни стоки”, заяви пред bTV вицепремиерът по икономическите политики и транспортен министър Христо Алексиев. Той посочи, че тя не бива да е повече от 10% и обясни, че обмислят мярката да обхване между 50 и 100 продукта от малката потребителска кошница.

Според миистъра таванът може да бъде въведен както с нормативен акт, така и по обща воля от страна на МС, държава и на самите търговски вериги, както по думите му се е случило в други страни.

“Не мога да спекулирам с това дали има, или не, картелно споразумение, но за мен, по-скоро – да”, посочи още Алексиев.  “Компетентната институция, която трябва да установи това, е КЗК. Ние сме подготвили информация и ще я предоставим на комисията”, каза той и потвърди, че “има притеснителни данни”.

“Ние неслучайно следим какви са цените на тези хранителни продукти в западноевропейските държави. При положение, че България има най-ниските цени на горива, най-ниския транспорт, най-ниския природен газ, за съжаление най-ниското заплащане, а цените на някои продукти са по-високи. Откъде може да идва това, освен ако няма картелни споразумения и генерирани свръхпечалби, коментира Алексиев. Вицепремиерът бе категоричен, че има необосновани надценки и печалби в този сектор.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени