FACEBOOK

Мляко-олигархът Зоров и още 102 от агросектора милионери и в евросубсидии през 2022 г.

Близо 200 милиона лева субсиидии са усвоени от 103 български земеделски компании, винарски изби и др. Начело в листата, разбира се са олигарсите в сектора, особено повелителя на млеката и млечните продукти – най-поскъпналите в последните месеци – Зоров, за когото многократно сме писали, но той е мил на всяка власт. Това сочи проверка на Агроновинитв публичната база данни за бенефециерите в ДФ Земеделие“ Като група играчи, естествено и по традиция палмата на първенството държат Зърнарите, също наши отдавнашни любимци.

Област София е абсолютен рекордьор по милионери от субсидии – 14 фирми са получили по над милион лева. Рекордьор е Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите, усвоил за година 2,09 млн. лева от субсидии по програмата Училищно мляко.

Над милион е усвоила и винарната Шато Авли по националните програми за подпомагане за лозаро-винарския сектор. Само по Схемата за единно плащане на площ две фирми – Агро сантини ООД и Агро сантия ООД, са усвоили общо 2,35 милиона лева. Капиталът и на двете компании е собственост на земеделския инвестиционен фонд Серес АД.

На първо място по брой милионри от субсидии е област Ловеч – там те са цели 12. Агробизнесменът Светлозар Дичевски е абсолютен рекордьор по усвоени субсидии – само чрез дружеството ЕТ Агро – Светлозар Дичевски той е взел около пет милиона лева по СЕПП и по зелените директни плащания.

Свързаната с Дичевски фирма ET Деси- Светла Симеонова е прибрала други 3,6 милиона лева по СЕПП в Ловешка област. Трета фирма, свързана с Дичевски – Ресен ЕООД, е взела други 2,8 милиона лева по СЕПП.

В област Велико Търново отново се откроява името на бизнесмена Светлозар Дичевски, като свързаната с него фирмаСортови семена Вардим ЕАД, е усвоила общо 5,5 млн. лв. по СЕПП и зелените директни плащания в община Свищов. Другият голям получател на субсидии в областта е фирмата на Красимир Милков – син на крупния търновски бизнесмен Младен Милков – Краси ЕООД. По СЕПП той е получил 1,47 милиона лева.

На второ място по усвоени субсидии е Бургаска област, където седем фирми и учреждения са взели по над един милион лева. С най-голяма субсидия от 1,95 милиона лева е Балкан Агро Груп ЕООД . Втори по размер на субсидията е Винекс Славянци с 1,7 милиона лева.
Никому неизвестна Вълчедръмска фирма пък е усвоила близо 5 милиона по СЕПП

Наталия Каменова


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени