FACEBOOK

20-те АЗ или как да победим емоционалните проблеми

Какво да правим с времето в карантина

Преходните сезони, когато сутрин е зима, следобед е лято и отново е зима, щом слънцето се скрие, често са време на избухване на емоционални проблеми, особено, когато сме изолирани, а това - както много пъти сме писали, е неестествено за съзнанието и организма състояние, което носи травми, ако продължава повече от 10 дни. На решаването на емоционалните проблеми сме посветили днешния лайфхак. Психологически, но много лесен и полезен.

Първата стъпка за решаването на проблемите е:

ДА ОСЪЗНАЕШ

Как се прави най-добре? Опитайте се в разговор с близък човек, за да бъдете съвсем честни - той ви познава добре, или поне го направете писмено в описание с очи срещу белия лист, да направите един много популярен психологически тест: списък на 20те АЗ. Това са 20 ваши определения за себе си на прима виста, без да се замисляте. Първото, което ви хрумне. Второто, което ви хрумне. И така нататък. Честно пред себе си.

Когато създадете този портрет, вие ще бъде наясно първо дали сте източен или западен човек. Единият тип е колективист, другият е индивидуалист. От това ще можете да си отговорите на повечето въпроси, защо ли когато заменяме тази дума в подобен смисъл използваме като синоним "проблеми", които формират вас и живота ви. Така ще стигнете до втората стъпка на решаването на емоционалните проблеми:

ДА ИЗПЛАЧЕШ

Дали в разговор с близък човек, или с Говорещия стол - с въображаем събеседник - всъщност - разговор с вас. И тя естествено води до третата стъпка, а многократно сме писали - креативността лекува най-добре:

ДА ОПИШЕШ

Ценното на писмения отговор, особено на ръкописния, е възможността да се връщаме отново и отново към него, когато отново се появяват проблеми или наченки на емоционални проблеми.

Какво най-често ги поражда:

Обременеността от обкръжението - ние не избираме родителите си и роднините, но избираме поне останалите хора, с които се обвързваме - любовно, приятелски, колегиално, работно.

Много често тези отношения обаче са имитационни и това най-често са връзките между съпрузите и приятелите.

Това е форма на скрита агресия и говори за токсичност на връзката.

От какво най - често се поражда такъв един голям и важен за отношенията проблем: завист, която може да бъде наречена и ревност. Тя най-често се дължи на демонстрирането, отнемането, даването на свобода, както тя се разбира в съответната връзка.

Как се работи това, след като сме осъзнали, изплакали и описали факта?

Скритата агресия се убива с позитивна подкрепа.

Защо имаме нужда от нея? Защото човекът е инфантилен по природа - неслучайно Фройд търси причините за психическите проблеми и основава психологията си на проблемите от детството. Инфантилността - в превод вдетиняване, е реакцията ни заради страха от вземане на възрастни решения.

Как могат да бъдат преодолени тези проблеми? С мислено връщане именно в детството.

Напишете по 3 добри и 3 лоши характеристики на вашия родителски дом.

Търсете повече усещане, отколкото конкретика.

Например "топлина", "спокойствие", "уют" .

Ще се изненадате, че добрите характеристики са точно онова, което търсим в своя собствен вече "възрастен" дом, както и във връзката си в по-широк смисъл.

Или "бедност", "хаос", "липса на споделеност".

Ще се изненадате още повече, че лошите характеристики са точно онова, което ни дразни, не искаме в своя собствен "възрастен" дом и във връзката си в по-широк смисъл.

Осъзнайте, изплачете, опишете. И постепенно слънцето ще изгрее и на "вашата улица". Ако тя, разбирана като дом, връзка, отношения, пък не ви харесва, времето е идеално за смяна на местата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени