FACEBOOK

3 стъпки за по-добра комуникация с най-близките

Какво да правим с времето в карантина

В навечерието на 14 февруари - Деня на любовта, но пък на фаталната 13-а дата, даваме ви лайфхак как в три стъпки да подобрите комуникацията с най-близките хора. Особено ценно е във време на Ретрограден Меркурий, когато без друго сме по-склонни да се караме, а някои скандали могат да се превърнат в дълготрайно напрежение. Любовта има различни форми, но за огромно съжаление сме склонни да се караме най-много и да си изпускаме нервите именно върху онези, които чувстваме най-плътно до себе си. Защото сме уверени, че имат безгранично търпение. Както и те за нас. А има и хора, които казват: "Дръж се лошо с хората и ще те обичат".

И така, ето трите стъпки:

1. Напишете нещо като биография на родителя, любимия, порасналото дете, приятеля, с когото избухваме, когато общуваме. А не искаме повече да го правим. Постарайте се да го направите, съкяш самите вие сте ученик или студент, с напълно чисто съзнание, без наслагвания, без усложнения. Пишете максимално литературно, така че да ви харесва, но и да си представите, че на някой, който не познава човека трябва да му бъде интересно да прочете този важен текст. Другото важно е поне малко да се поставите на мястото на човека. Даже, ако се чувствате достатъчно добри в това, опитайте да напишете автобиография, както би я написал самият ви "герой" - онзи, когото описвате. Със сигурност ще се изненадате, че докато пишете, правите открития за човека и за връзката си с него. Това много ще ви помогне да го разберете и за крайния резултат - да СЕ разберете.

2. По-добре, докато говорите с човека по телефона или на компютъра, включете хронометър. Даже запишете разговора. Обърнете внимание колко време успявате да общувате с човека, без караници, без повишаване на тон или раздразнение. Бъдете честни със себе си. Стремете се следващия път да удържите повече, без да се нервирате в разговор с човека. Третия път - още повече. И така до максимум. Правете си лични рекорди. Превърнете го в игра. Скоро ще видите колко добре се получава комуникацията.

3. Направили първите две неща и получили добрите резултати от тях, изградете на база взаимност, но и взаимен интерес, лични граници в общуването с любимия, но необяснимо защо дразнещ понякога човек. Най-вероятно така ще отпаднат и последните препятствия в комуникацията помежду ви. Един прост и може би глупав пример: хора, които до 50-годишни не си позволяват да пушат пред родителите си, се отпускат да го правят и се оказва, че няма вече никакви проблеми да се изговарят спорни тези и по други теми, без това да предизвиква скандал.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени