FACEBOOK

Кое е най-добре да ядем в зимна депресия?

Какво да правим с времето в карантина

Днес посвещаваме рубриката си за актуални съвети за времето на изолация, карантина, сезонна депресия, на храните, които световните учени препоръчват за това време на малко светлина - и в буквален, и в преносен смисъл. Лайфхак, приложим за всеки. Вчера разказахме кои течности ни вършат работа срещу това заболяване на душата, което експертите наричат SAD - вода, чай, топло мляко, а ако е алкохол - в малки дози.

Освен повече вода, ни трябват повече витамини - особено Д, за който сме писали много, но също и повече белтъчини, и повече омега 3.

Университетът в Калифорния, където проблемът е много по-малък, отколкото в Европа, понеже се радват на много повече слънце от нас, но пак усещат зимния проблем, даже уточняват от кое точно организмът изпитва най-голям недостиг.

Това са така наречените "постни" белтъчини - т.е. онези, които не си набавяме примерно през телешкото, а чрез зеленчуци, ядки, варива и т.н. Който не може съвсем без мръвка, да я замени с риба или максимум - пиле. Фаворит от продуктите за гарнитура пък е грахът, който при соца беше много популярен у нас, а сега е със спаднали акции.

Препоръчват се също цитруси, листни зелево - марулеви храни, плодове от близки краища, особено ябълки. Тук важи правилото, че най-полезни за човека, живеещ на дадено място, са именно онези дарове на природата, които се раждат във времето и на мястото, което в момента обитава. Тази адаптация е по-лесна за организма. И точно това е голям проблем у нас, където над 80% от плодовете се внасят, при това далеч не само от близки места. Но поне по вид можем да избираме какво да вземем от магазина и да сложим на масата.

Горските плодове също се оказват добра храна за сезона, изненадата е, че най-добри се смятат шоково замразените.

Тъмният шоколад е много полезен, особено за хората, които използват повече умствена енергия, разчитат на вдъхновение и имат нужда да компенсират поражданите от труда им главоболия. И идеалната комбинация е с топло мляко.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени