FACEBOOK

Портокали преди ядене за здраве и тонус

Какво да правим с времето в карантина

Цитрусите са на уникално ниски цени в момента, текат и промоции във веригите. Портокалите са пренебрегвани напоследък заради предпочитания към стимулиращите имунитета срещу коронавирус лимони и грейпфрути. Истината обаче е, че според последните изследвания на италианските специалисти по въпросите на храненето, огласени пред първи канал на държавната телевизия РАИ, оранжевият плод е супер полезен.

Но пък се оказва, че максималната му помощ за организма се получава не, както го хапваме обичайно - за десерт, нито пък отделно.

Портокалът е най-популярен като ордьовър преди основното ядене. При това далеч не само на закуска. И то, ако се вярва на италианските професори, независимо дали ще бъде консумиран в класическия си вид или под формата на прясно изцеден сок.

Изяжте един оранжев плод преди обяда или преди вечерята. Ако ви се струва нетипично или странно, нарежете портокала в салатата, таман ще спестите добавянето на фабричен оцет и ще придадете по-интересен вкус. Представете си го във вид на фреш, който да добавите в зеления микс от зеленчуци, вместо балсамико или друга кисела подправка. Това е чудесна комбинация, като се има предвид и фактът, че зимните - особено доматите, са с понижено съдържание на витамини. Докато портокалите нямат този проблем. Те и през студения сезон продължават да повишават жизнената енергия, но се оказва, че имат и функцията да подобряват храносмилането, както сега се оказва на база изследванията.

Неслучайно уточняваме храненията, за да разбием с помощта на резултатите от проучванията на италианските учени. Защото много нутриционисти, особено представящи се за такива фитнес инструктори, упорито твърдят, че пиенето на фреш след 14 часа, не е полезно и дори може да вреди на организма. Е, това вече е отречено, както и мантрата, че вечеря след 18 ч. вреди на тялото ни. Това пък важи, ако си лягате в 21 часа. Ако обаче си лягате в полунощ, 9 вечерта е перфектното време за вечеря - не е случайно, че създателите на Средиземноморската диета - хората, от които цял свят се учи на вкусно и полезно ядене - италианците, французите, испанците, португалците и нашите комшии - гърците, по традиция сядат на масата именно в 21 часа. Вече е научно доказано - прави са. Не си вредят.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени