FACEBOOK

Защо зимните домати не се държат в хладилник

Какво да правим с времето в карантина

Не е легенда, учените доказват с нарочни изследвания, че в зимните домати има по-малко витамини. Просто е - те идват от оранжерии. Който помни соца, знае, че майките ни избягваха да купуват тези "изкуствени" зеленчуци. И народът чакаше да тръгнат истинските и тогава пълни със слънце и с вкус домати лете, каквито вече нямаме. Зиме карахме на туршия, кисели краставички и кисело зеле, снежанка и катък...

Не е вярно обаче, че в зимните домати, които ядем в момента, са лишени от полезност. Напротив, те съдържат по-малко витамин С, но са също толкова добри като летните за сърцето - писали сме по темата, като подсилват организма срещу инфаркти и високо кръвно налягане, но дори и срещу някои видове рак.
Нашият лайфхак ще учуди мнозина, но изследвания на руските учени категорично доказват: противопоказно е за полезността на зимните домати да ги държим в хладилник. И в никакъв случай не ги дръжте в пластмаса.

Те трябва да се държат при температура 12-20 градуса. Така те доузряват - сигурно не е тайна за вас, че преди това са го правили в складовете на търговците, където са попаднали зеленички. За няколко дни у дома на стайна или близка до нея температура зимните домати добиват по-добър вкус.
Ще добавим и още един лайфхак - накиснете ги за известно време - най-добре няколко часа, в студена, неледена, или в хладка вода преди консумация, за да бъдете сигурни и за вирусната си защита, че знаете ли колко ръчички са ги мачкали по пътя от градините на Турция или друга държава на произход, през складовете, магазините и до вашата трапеза.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени