FACEBOOK

Кои са най-ментираните стоки в хранителните магазини

Какво да правим с времето в карантина

Наричаме "менте" всичко, което е направено така, че производителите и търговците да ни въвеждат в заблуждение. Дали има примеси, дали естествените съставки са заменени с ГМО или друга химия, дали изобщо продуктът е подменен, за да излезе на минимална цена и да се продава на максимална - всичките регламенти, изисквания и правила на Европейския съюз, взети заедно не могат да помогнат да победим измамниците, окупирали всички магазини за храна. А тя ни осигурява или ни отнема в голяма степен имунитета и срещу коронавирус, и срещу всякакви други болести, зарази и епидемии, както и срещу проблеми с психиката дори.

Според изследване на руски учени за федералния канал НТВ изненадващо за мнозина чаят оглавява списъка на най-ментираните продукти. Вече многократно сме писали, че най-добре е да се купува насипен чай с ясно видими листа или парчета от листа. От биоплантация за благородната и толкова хитова покрай коронавируса напитка в Шри Ланка ви разказахме и показахме - чистата проба е зелен чай, която за да стане черен се оставя да ферментира, а после се овкусява с различни есенции. Онова, което се слага в пликчетата е изпадащото под сортиращата машина, което се смесва с прах и така се продава. Много производители, особено онези с най-ниски цени, допълнително смесват с още кой знае какво без друго недобрата суровина и така ни я продават. Лайфхакът от нас за пазаруване е ясен: никога пакетиран чай, винаги е по-добре насипен, а ако купувате все пак - търсете международно известен производител - той не би рискувал репутацията си. Обръщайте внимание на трайността - не вземайте чай с по-малко от година до изтичане срока на годност. Напитката може да бъде даже и отровна, ако не внимаваме с трайността.

На второ място според учените сред ментираните стоки са колбасите и каймата. Най-голямо недоверие те имат към най-евтините образци. Е, това е близко до ума, защото няма как телешки салам да струва 3 или 5 лв. килото, ако кг телешко месо е 20-30 лв. А за рогата, копитата и ноктите, от които се правят кренвиршите, но дори и доста видове луканки и суджуци - най-буквално, както свидетелства пред нас собственик на едно от най-големите колбасни производства в страната, сме писали. Лайфхакът за пазаруване от нас е: търсете промоции на по-скъпи продукти - те без друго напоследък са непрестанно в намаления, вместо да вземате по начало евтин продукт. Предпочитайте ръчно обработваните колбаси, при механично изрязваните не знаете какво са вкарали вътре. Бедна ви е фантазията!

На трето място по ментиране за зехтините - за смесването и другите измами с тях вече сме писали в специален материал. Лайфхакът от нас е: нормалната цена за литър екстра върджин, който не е в промоция е 18-20 лева. Няма как хубав зехтин да струва 10 и по-малко лева на литър.
На четвърто място според изследването е млякото - кисело и прясно. Въпреки удивително високите му цени у нас, почти няма производител, който да спазва елементарните изисквания по стандарт. Правени бяха и изследвания в лаборатории, които показаха горчивата истина. Прясното мляко в България е далеч по-скъпо, отколкото в страни, които не само са с по-висок стандарт и доходи като Германия или Австрия, но в тях има и категоричен контрол, какъвто тук липсва. Най-често производителите вкарват растителни мазнини, използват прекомерно количество химия във вид на прах, вместо естествена суровина, която без друго изкупуват на скандално ниска цена от бедните фермери. Властта насърчава тази индустрия, представлявана от пряко облагодетелствания от нейните поръчки с наши пари Зоров, по която тема сме изписали купища материали. Нашият лайфхак е да се ориентирате към онези марки, които не са евтини, а сте прочели за тях, че действително продават мляко, а не нещо подобно.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени