FACEBOOK

Защо да не оставяме вещи в шкафчетата в магазините и защо нямат право да ни проверяват багажа

Какво да правим с времето в карантина?

Днес започва вторият тур на голямото празнично пазаруване. Това е денят на старта на последните за годината промоции на големите търговски вериги и стартът на попълването на новогодишните трапези - тридневният, в повечето случай, маратон на ядене и пиене 31 декември - 2 януари. Какво трябва да не забравяме, когато сме се отправили към тази отговорна мисия?

Ето лайфхаковете ни:

1. Отваряйте си очите за крадци, защото от Коледа насам те са плъзнали навсякъде - не са само мургави, повечето говорят меко и се отличават от правилния за България и характерния за София говор.

2. За да се опазите от тях в суматохата в хранителните хипермаркети не си оставяйте нещата в наличните шкафчета за багаж. Най-добре е да влизате в обектите без друг товар - без друго ще набавите достатъчно торби - или ходете специално до магазина, или ги оставяйте в колата. Но ако ви е невъзможно, ще ви посъветваме за някои неща. Едното е недоверието в шкафчетата на търговските обекти. Защо? Защото те вземат от по-евтините касети. А те се отварят от неспециалист дори за точно 3 секунди - най-буквално, само с помощта на отвертка или нож. В суматохата и камера не може да помогне да бъде идентифициран крадецът, ако някой изобщо го търси, хеле пък в този сезон, когато се носят шапки, та и задължителните маски и препоръчителните заедно с тях тъмни очила. Още по-интересното е, че за да спестят пари, често слагат шкафчета, които всички се отварят с 1 ключ. Но трудно, ако нещо стане, ще се разберете с магазина да се спази законът и да ви бъде компенсирана загубата на пари, ценности и документи. Защо търговците са длъжни да го сторят? Заради правното основание, че с влизането в магазина сме сключили договор, който би следвало да защитава правата ни, включително на сигурност.

3. Другото, което препоръчваме, ако влезете с багаж в магазина и не желаете да го оставите в шкафче, на което ИМАТЕ КАТЕГОРИЧНО ПРАВО, е да знаете и друго свое право. НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ВИ ОБИСКИРА, освен с прокурорско разпореждане, каквото охранителите на веригите нямат, нито на влизане, нито на излизане. Тоест, не сте длъжни никому да показвате чантите си. Магазините си имат и сигнална техника за целта, но понякога служителите злоупотребяват и действат насилствено, за което спокойно можете да ги осъдите, ако ви се случи.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени