FACEBOOK

10% от шоколада е истински, как се познава ментето

В тези дни подаряваме и изяждаме мноооого шоколад – млечния официално от събота след постите. Новината, че само 10% от продавания в момента е истински, т.е. направен както трябва, не е приятна, но ние ще ви дадем лайфхак как да познаете дали този, който хапвате е с добро качество или трябва да помислите, преди да вземете от същата марка следващия път.

Най-често се спестява от какаовото масло, а то е основата на хубавия шоколад. То държи формата му, а поставено в ръцете или на езика, започва да се топи. Срокът за това преминаване от твърдо в течно състояние според експертите е в рамките на минута. Ето сигурен лайфхак да разберете кой шоколад е качествен.

Много производители заменят какаовото масло от какао на зърна/бобчета с какао на прах. Причината е, че кило от него струва 5 евро, а от втория вариант – пъти по-малко. Повечето производители смесват зърна и прах и се получава нещо като полушоколад. Нищо, че хубавият има себестойност само от 20 до 40 цента на 100 грама с истинско какаово масло, много производители пестят от него, за да печелят много.

Лайфхакът как да познаете наличието на заместители, освен по топенето, е прост. Едното, което издава ментето е грапавост на повърхността, която езикът усеща. Другото е, че се налага да гризете шоколада, той е по-твърд от нормалното.

Какво друго се замества при производството на шоколад, освен какаовото масло? Млякото, което би трябвало да бъде ¼ от истинския, който не е е натурален. То се заменя със сухо. Палмовото масло също се намесва, макар и то да поскъпна напоследък. Друга замяна е на по-скъпата ванилия с многократно по-евтиния ванилин.

Мнозина се притесняват от надписа „лецитин” на опаковката. Истината е, че без тази добавка, която не прави шоколада неистински и некачествен, няма как той да се съедини в масата, с която сме свикнали.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени