FACEBOOK

Колко гр/ден шоколад са полезни, защо да се държи извън хладилника и лошо ли е белеенето му?

Много от нас искрено изтръпват, когато видят побелял шоколад. Днешният ни лайфхак е посветен на тази тема и дава няколко правила, свързани с желанието любимата храна да остава в най-прекрасно състояние. Опитът на всеки показва основната причина за побеляването – държането дълго в хладилник или на силно слънце, въпреки единичната или двойната му опаковка, която някои производители поспестяват през последните няколко години. И в двата случая проблемът е нарушената температура на съхранение.

Първо златно правило на идеалния шоколад: дръжте го извън хладилника, при 18 – 21 градуса или идеалната температура, която да поддържаме в дома и офиса си според мерките на Световната здравна организация. Значи, човекът и шоколадът действително се оказват перфектната комбинация, щом условията, за да се чувстват възможно най-добре са едни и същи.

В противен случай ще станете свидетели на побеляването му, особено, ако го подлагате на резки температурни амплитуди. От какво се появява въпросният ефект? В заводите какаото попада в меланжор, където гъстата какаова маса от прах и масло се смесва със захар и малкото други неща, които съдържа впоследствие продукта, който си купуваме като мляко на прах.

При нарушаване на технологията на производство също може да се получи побеляване на шоколада. Това става при използване на недобро по качество какао, при остарели машини и т.н.

Второ златно правило на шоколада – побелялото покритие е изкристализирала захар или загубило цвета си какао, но НЕ Е ПЛЕСЕН и не е нищо развалено и това е доказано с лабораторни изследвания.

Трето златно правило на шоколада – ТОЙ Е ПОЛЕЗЕН ЗА ЗРЕНИЕТО, СЪРЦЕТО, МОЗЪКА, НО В ДОБРА ДОЗА – оптимална 30 грама на ден – 2 реда от блокчето от повечето масови марки, и не повече от 50 грама, като по-добър според специалистите е черният, т.нар. натурален.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени