FACEBOOK

Дърво, по-старо от България, черква на 15 века, домът на Неофит Рилски, който е Никола Пирински

Какво се прави в Банско извън ски и голф?

В нашата поредица за зимната приказка на България, освен курорти, които са извън голямата тройка, представяме и интересните места край водещите ни ски-центрове, незаслужено оставащи извън атракциите. Започваме от Банско, където освен популярните начини за изкарване на времето ски/борд и голф,а ако ги отворят от 1 март – и кръчми, озвучавани от македонски песни, има и културни алтернативи.

Черквата Света Троица е основната забележителност на стария град. Зимната столица на България всъщност се въртеше около калдаръма и възрожденските постройки допреди ски-бума през последните 20 години, когато в нея имаше едно на друго един малък стар хотел в центъра.

Ще се шашнете, но тя посреща Освобождението от Османско иго като най-големия християнски храм в цяла България. Едва през 1886 г. я детронира варненската катедрала, а преди век – софийската Св.Александър Невски. Черквата е построена през 1835 г. от местни майстори по инициатива на банския търговец Лазар Герман. За да си извоюват право да построят църква, банскалии заровили в двор в центъра икона и кръст, за да докажат пред турците, че на това място преди е имало по-стара църква. През 1850 г. към храма била построена внушителната кула-камбанария, която век и половина е основен символ на града преди градежите на големите хотели и го родее с курорти като Сен Тропе.

До нея е къщата на Неофит Рилски. Всъщност неговото истинско име е Никола, а спокойно е можел да се кръсти Пирински, доколкото родното му място е в подножието на тази планина. Не на Рила. Оригиналната фамилия на просветителя е Бенин – виден бански род.
Най-известният банскалия, тъй като по произхода на Паисий се водят спорове, е

Никола Вапцаров, чиято къща от 1952 г. е музей на разстреляния през 1942 г. поет. По ирония на съдбата, посещавалият като искан и чакан гостенин Цар Борис III подписва смъртната присъда на сина на своя приятел, чийто дом посещава неведнъж, въпреки трите прошения да не го прави. И въпреки липсата на „терористична дейност” на поета. Тя е на централния площад.

Една от най-малко познатите атракции на Банско е Писаната къща, която датира още от 5-6 век – т.е. е една от най-старите у нас, а е достроена през 13-и век. Тя се намира близо до града и още повече до голф клуба. Въпреки археологическите работи по нея през 2006 – 2008 г. черквата не е възстановена, а останките й могат да се видят през оградата.

Съвсем най-старо в България е едно дърво, което знаем от учебниците, а можем и лично да видим недалеч от Банско – Байкушевата мура.  То е по-древно от държавата ни, която тази година става на 1340, твърдят учените. Носи името на своя „откривател” Костадин Байкушев, който го описва първи през 1897 г. И е голямата атракция на Националния парк Пирин, който е част от Световното наследство на ЮНЕСКО вече 38 години. Дървото е недалеч от хижа Вихрен – до него води специална еко-пътека, има си и упътваща табела.

От хижата другата най-честа дестинация е първенецът на Пирин и вторият по височина връх в България Вихрен с 2914 м. До туристическия дом се стига по асфалтов път. От нея до върха ви трябват поне 2 и половина часа, като не броите почивките, а в този сезон не се препоръчва да тръгвате без стабилна екипировка и подготовка – тя не се изразява в брой връхни дрехи, а в специализирани облекла и такъми.


 


Снимка: Добромира Сапожникова


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени