FACEBOOK

Картала е един от скритите ски курорти на България

Този уикенд зимата се завръща и няма нищо по-хубаво от кратко пътуване или дълго спортуване до няколко изключително достъпни от София, Пловдив и другите големи градове места, които може би незаслужено остават в сянката на Банско, Боровец и Пампорово, а освен това удоволствията там са по всеки джоб. Зимната приказка на България е факт близо до нас. В следващите материали ви представяме четири избрани от нас ски дестинации, които си заслужава да бъдат посетени. 

 КАРТАЛА

Повече от 30 години минаха, когато Петър Поппангелов – единственият българин с победа в големия бял керван и няколко подиума в слалома, се отказа от спорта. Неговият Боровец, Банско и Пампорово са известните ски курорти на България. На много места в страната обаче има по-малко популярни курорти, където можете да се радвате на зимата, при това със значително по-малки разходи, отколкото в трите зимни топ центъра.

Последният „таен” ски курорт, който влезе в новините беше Картала край Благоевград. Ако решите да спестите поне един час от пътя до Банско, което отново е домакин на стартове от световната купа в алпийските дисциплини, сте добре дошли в местността с позитивното и спортно име „Бодрост” до областния център на Пиринска Македония, който по ирония на съдбата е разположен в друга планина - Рила.

Проектът за курорта е от 80-те години, когато е бумът на Боровец и той приема състезания от световната купа по ски. Забравен е в зората на демокрацията, а в годините на икономическия бум интересът към него не само е възстановен, но се правят и вложения за милиони.

На Картала има изграден кабинков лифт с две станции, както и два ски влека, но курортът разполага само 5 километра писти. Инвестицията е от 2008 година, а от миналата година официално има нов собственик на комплекса. Откриване на паркоместа до пистите, за да може да се осигури удобството на туристите са една от опциите за развитие. Даже има идеи за разширяване на зоната и обхвата й с още една поне една писта в Рила под хижа „Исмаилица”.

И без да карате ски, можете винаги си направите една чудесна планинска разходка.

Да се качите дотам просто, за да изкарате събота и неделя на чист въздух, заобиколени от приказния бял пейзаж. Цената за уикенд е по всеки джоб в хотела на курорта, направен в осъвременен алпийски стил и доста приятен на вид, с включена нощувка, закуска и вечеря и планинска застраховка. Освен 26 стаи и ресторант, в него има също чайна с камина, както и апре-ски тераса на открито.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени