FACEBOOK

Ком е като алпийски връх: перфектен не само за ски и борд, но и за полети

Връх Ком, подценяван от мнозина, а един от най-близките по профил до онези в Алпите, които имаме, е най-автентичният от бюджетните ни ски курорти. Удивително красивият малък пик на 1959 м височина е на петнадесетина километра над Берковица (Големият е 2016 м) и е бил любим на самия Иван Вазов.

Пътят се чисти редовно, а снегът горе се задържа цяла зима, дори в топли уикенди. Според местните хора – бялата покривка не се стопява 5 месеца!

Дори да не карате ски, можете да се поразходите и да направите страхотен албум със снимки със смартфона си. Условията са чудесни и за спускане, понеже пистата е доста широка, и за слалом. Е, не е сред най-дългите – нещо като километър и половина, но е отлична, обработва се всеки ден. Има влек от типа „котва” и друг за децата.

Освен ски и борд, няма как да не ви се прииска да полетите от това място. Изглежда, сякаш е покривът на света, или поне на България. Мнозина го правят с парапланери.

Индустрията на гостоприемството още не е превзела това напълно автентично природно кътче, извисено над всичко. Има голяма хижа с ресторант, чайна, скиорна и училище за начинаещи.

Намирате се в сърцето на Природния парк Стара планина, досами границата със Сърбия, където немалко българи напоследък бягат да карат ски в екологичните местни курорти.

Никак не е далеч и регионалният спакурорт Вършец, където от години лекуват сърце и нерви с минерална вода. Там можете да видите прекрасните улици като алеи, грижливо оформени с колонади от дървета покрай тях и хубавите къщи от началото на миналия век, сред които най-забележителни са двете сгради на банята – паметници на културата, както и останалото от вероятно първото българско казино, където според легендите навремето е играл самият царски брат и легендарен бонвиван принц Кирил.

Вършец обаче не е единственият спа-курорт с лековита вода край пистите под Ком. Минкови Бани Спанчевци е комплекс от хотел и малки къщички в сърцето на Балкана. Всъщнност, минералната вода е същата като във Вършец, понеже баните са едва на километър или два от стария курорт. Тя е със силен мирис на сяра, но това е заради силното й действие върху немалко болести. Освен на спа, в този приказен, но – уви – малко популярен за ваканции, дори само за един уикенд, край на България, можете да идете и до уникалния Клисурски манастир. Той е митрополитска резиденция, а до него можете да опитате истинския вкус на българската национална кухня.

Областният център Враца с пещерите и невероятната красота на Балкана, надвесен над равнината, богата на антични находки, е на 60 километра.

Така че цял уикенд може да се окаже недостатъчен да съчетаете ските с познавателния туризъм в околността.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени