FACEBOOK

Беклемето: еделвайси над най-добрия ни бюджетен ски-курорт

Не само алпийски ски, но и ски-бягане и биатлон можете да практикувате или да се научите на тях, ако се качите на Беклемето. На прохода на Балкана в една от най-красивите части на Стара планина, само на 20 километра от прекрасния Троян, това е може би най-добрият от бюджетните зимни курорти на България.

На нещо като два часа път от София има три писти за спускане. Те не са дълги – общо трасетата са 2 и половина километра за алпийски дисциплини, но и 10 км за ски-бягане и биатлон. От три години, на малката писта има и нощно каране, което е любимо на по-младите спортисти. Дневната карта е 15 лв. Има влекове, които са безплатни за възпитаниците на местното скиучилище.

При соца в местността имаше почивни станции, днес има хотели и поне 15 заведения за хранене – повечето използват само екологични продукти. Нощувките и цените в ресторантите са доста приемливи.

За онези, които не карат ски или ако уикендът се окаже твърде топъл, Беклемето е чудесна отправна точка за кратки екскурзии. Една от тайните на Троянския Балкан е спа курортът Шипково.

Самият общински център, който е един от малкото градове със собствен и адекватен туристически маркетинг у нас за посещения през 4-те сезона е само на 20 км. Троянският манастир и чудното село на занаятите Орешака също са доста близо.

Ако пък решите, че е време за фототуризъм, а със сняг и много слънце в планината в събота и неделя ще бъде идеално – направете разходка до Козята стена. Разстоянието се взема за около два и половина часа, но не е нужно да се правите на алпинисти. Преходът не е от най-лесните, така че ходете, докато ви пасва на силите и възможностите. Пейзажът е неочаквано „алпийски” за иначе полегатата Стара планина.

Върховната атракция обаче е причина да се върнете по тези места отново в по-топлите месеци, за да може да се нарадвате на нещо наистина рядко срещано по нашите земи.

Това е еделвайсът, който вирее по скалистите склонове. Сигурно ще ви е интересно да знаете, че красивото цвете, което изглежда, сякаш е нарисувано от дете, е наричано още Лъвска лапа – така гласи в превод латинското му название.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени