FACEBOOK

Ски на Осогово, после – минерално джакузи на открито в Кюстендил

Кой казва, че само в Санкт Мориц първо карате ски, а после релаксирате в горещо джакузи на открито в хотела си? Същото можете да изпитате за несравнимо по-малко пари и то с минерална вода в масажната вана в Кюстендил. Само на час път с кола от София, независимо дали ще хванете магистралата или ще минете през Перник.

Ако мечтаете за нещо западно, за да покарате ски, а Алпите и Банско не са по джоба ви, в нашата поредица за тайните курорти на България днес представяме Осогово. Намира се на 15-ина минути от Кюстендил, най-близкия ни град до  Северна Македония.

Курортът, наричан от местните скромно „ски-център” носи името на планината, в която се намира, чийто „покрив” Руен е с метри по-нисък от витошкия първенец Черни връх.

Кюстендил е известен като един от най-зелените ни градове, а скикурортът му е буквално в сърцето на иглолистната гора.

Въпреки че пистата е дълга около километър, изглежда като трасе от домакина на световни купи и първенства на планетата Оре. Денивилацията е съвсем като за състезание - 204 метра, а наклонът, както обясняват домакините е 22%, макар според някои всъщност да си е 30%. Майтапът настрана, пистата е по-подходяща за напреднали, а начинаещите едва ли ще съберат смелост за нея.
Стартът е на 1838 м, а финалът е на 1634 м надморска височина. Има и на вид големи скокове, също като трасетата, по които се пускат големите шампиони.

В съседство има и писта за шейни и начинаещи. Тя е дълга 1300 метра и поради по-малкия наклон е подходяща, освен за най-малките, също така и за недотам уверените скиори и за онези, които за първи път се пробват. Нарекли са я Трите буки, което е странно предвид боровете наоколо.

Третата писта в Осогово е кръстена на един от най-прочутите синове на Кюстендил – покорителя на Еверест преди 35 години Людмил Янков.
Тя е дълга само 300 метра, затова пък е до хижата на името на планината. Тя е на повече от 90 години, като над 7 десетилетия има от разширението, което добавя към планинската спалня кухня, столова, която вече е наричана ресторант, и панорамна тераса.

Препоръчваме палачинките със сладко от горски ягоди и малини, от боровинки, цеденото мляко, домашното сирене, тукашните туршии, а в следващите месеци – и планинската пъстърва. Трябва да се опита и местната ракия,    въпреки че, както помните от разходката ни из винарските райони на България, Кюстендилският край не попада в тях. Нещо много странно, при положение, че в областта има изобилие от лозя.

В момента хижата има различни варианти за настяняване – помещения от 1 до 4 легла, като стаите и апартамента, където те са разположени, разполагат със собствени бани, уай-фай и сателитна телевизия. Стените са в прасковено за свежест на духа. Архитектурата е оригинална, с много дървения, както се полага на шале, а цените за нощувка са от 30 лв. Наоколо има писта за ски-бягане, а през топлите месеци можете да вземете колело под наем.
Другите места за настаняване наоколо са хотелът Три буки, едноименният профилакториум, ловният дом Бор.

Естествено, съвсем близкият Кюстендил е най-добрият вариант за търсещите истински комфорт. Всеки уикенд работи 5-звездният спахотел Стримон, който бе определен за най-добър от балнеоложките в страната миналата година и ползва натуралната минерална вода на града, която е причината римляните да го основат. Спа-то е точно в стила на старата империя. От извора черпят и за откритото джакузи на общинския хотел, което споменахме в началото на текста.

Домакините третират добре и пътя от града към ски-центъра, и бялата писта със съответната модерна техника. Има си система за изкуствен сняг, въпреки че в районът е един от най-студените в България през зимата. Създадени са и условия за нощно каране, което е толкова по сърце на младите хора. Влекът е тип котва.

Допълнително спокойствие идва от факта, че станцията на планинските спасители е до самото трасе, а също заради осигурената храна и топли напитки съвсем близо в подножието на пистата. Домакините предлагат моторни шейни, АТВ-та, скиоборудване под наем, ски-бягането сред красивата природа също е опция, както и зимният туризъм.

Заслужава си човек да се отбие в Кюстендил не само заради хотелите и настаняването. Градът спечели приза за Дестинация на Българските туристически награди. Старата крепост Хисърлъка над центъра със сградата на общината, дело на прочутия австрийски архитект Грюнангер и разположената до нея галерия на името на местния герой Владимир Димитров – Майстора с най-голямата колекция негови картини в страната са само три от нещата за виждане.  На повече от 1000 г. пък е уникалната черква в кв. Колуша.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени