FACEBOOK

5-км писта, Душевадец, езеро и авторски чай около Безбог

Въпреки, че не е толкова популярна дестинация като Банско с атракциите и световните  писти, Безбог над Добринище, доста близо до ски-столицата на България, също е добра зимна дестинация. Освен спускания, предлага и други възможности за прекарване на времето, докато дишате кристалния въздух на вълшебната планина.

Малкият ски-център разполага не само с писта, която е доста дълга по родните стандарти, но и с красиви природни забележителности. Достатъчно е да е понатрупал повече сняг, както стана през последните дни и при подходящи условия може да се разходите по затрупаното и сковано с лед като омагьосано Безбожко езеро. Или пък да се изкачите по, както го наричат, "Душевадеца". Названията все като от филм, но го приемете като ирония, присъща за характера на местните хора, който е хем чепат, хем симпатичен. От Душевадеца се открива страхотна гледка към върховете на Пирин с неговия алпийски профил, подобен на шоколад Тоблерон, както и към останалото под облаците Добринище. На места може да се уловите, че ходите върху покритите със сняг клони на клековете - типичният растителен вид за това място. Разбира се, трябва да бъдете особено предпазливи с преспите и да вървите по утъпканите вече пътеки, тъй като мястото е известно с лавините си, а старата хижа е разрушена именно от лавина през 1971 год. Тъжен юбилей, който обаче подслива влиянието на планинските легенди, които тук са безчет.

 

Освен за еднодневна разходка, Хижа Безбог е чудесно място за отдих за уикенда. Тя се намира на височина 2236 м., предлага двойни и четворни стаи, както и вкусно хапване, за което се грижи сериозен готвач, винаги обясняващ на посетителите детайлите по менюто, ако нещо не са разбрали за написаните на дъската вкусотии. 

Естествено, след спускането по ски пистата, която започва от хижата и свършва при хижа Гоце Делчев (дължина 5 км. и денивелация от 826м – можете да се почувствате като участници в течащото световно първенство по ски в Кортина д’Ампецо в Доломитите, които доста приличат на Пирин), може да се стоплите с ароматния билков чай, който хижарите сами берат и си  правят по тяхна авторска рецепта.

Ако не ви се спуска чак до хижа Гоце Делчев, можете да хванете лифта на междинната станция обратно нагоре, както правят повечето скиори.
Ако решите да не оставате в хижа Безбог през нощта, Добринище, което се намира на около 20 минути с кола от Хижа Гоце Делчев по един меандриращ и красив през всеки сезон, но особено зиме път, предлага достатъчно къщи за гости, в които може да се настаните, вечерта може да разпуснете в открития горещ минерален басейн в града, който остава отворен до 21:30 вечерта.

Има и класни хотели, въпреки че курортът досами Банско е миниатюрен, където по-претенциозните туристи могат да отморят.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени