FACEBOOK

Боец, гений, звезда, жертва - кой е твоят психотип

Какво да правим с времето в карантина

Когато тежки за психиката периоди, както коронакризата и затварянията, които преживяваме повече от години, изпилят нервите ни и ни завихрят в тревоги и страхове, един от малкото възможни лайфхак-подходи е да осъзнаем какъв е нашият психотип. За да разберем кои са силните му страни - шансовете ни да преодолеем екзистенциалната криза и да помогнем на хората около нас също да намерят себе си. Защо пишем това? Защото според изследвания на психолозите почти няма хора, които да могат сами да определят своя собствен психотип. Проблемът е, че в социалното общуване сме много склонни да слагаме маски, особено в социалните мрежи и постепенно играта на някой друг, която въртим, наистина ни променя. Затова всяко зло е за добро - изолацията ни дава възможността да се срещнем отново със себе си и да се вгледаме в истинското си АЗ. Интересно е, че както ще се убедите, наистина излиза, че "стилът е човекът".

4-те типа са:

Боец - това са хора, които превзимат територии, даже несъзнателно те винаги се състезават и се борят за нещо, правят успешна кариера и добиват жизнен успехтип, който е много разпространен у нас заради възпитанието ни и предаденото ни от соцпоколенията, израснали в строй, които изисква такива качества от хората, както и още от турското робство с 5-вековната борба за оцеляване. Подвид на този психотип е Лидерът - вече сме разказвали, че този тип хора имат известна патология/лудост, защото те вече мащабират, манипулират, целта им не са просто победи, а влияние и власт, които често се превръщат в параноидност. За всички видове бойци, включително лидерите, винаги е характерно налагане на воля психологически, а визуално някакъв вид униформеност, ясен стил в обличането, в комуникацията, без излишества. Силни са или задължително опитват да изглеждат такива - ако нямат дадености за физическия имидж, поне психологически им е важно да налагат волята си. Строгост, точност, организираност, дисциплиниране, особено на другите, са ключовите думи за тях. Обичат спокойни цветове като синьо и зелено, особено тъмното, металическите оттенъци. За лидерите обичайната гама е сиво и черно. Падат си по големи часовници.

Гений - това са хора със собствен свят, които поради това изглеждат сякаш непрекъснато си измислят, фантазират, разбират, но често пренебрегват социалните правила. То е, защото имат собствени разбирания, които изобщо не е важно за тях да съвпадат с реалното и изпълнимото, но те ги следват, независимо на какво мнение са околните. Те не са им толкова важни. Визуално често тези хора обикновено са слаби, с тесни рамене, а като начин на обличане рядко обръщат сериозно внимание на своя имидж, небрежни са, освен ако не им се налага, за да изиграят, че се вписват в обществото.

Звезда - тези хора имат "усмихващи" се очи, амбиция, насочена към представянето повече, отколкото към реализацията във всякакви нейни измерения, чиято цел е просто да се отделят от другите, но за разлика от бойците и лидерите не като ги направляват, а просто като се отличават от тях. Някои биха ги нарекли "цветни", защото те имат особености в обличането. Могат да бъдат екстравагантни - обичат да ги забелязват, а други се "маскират" по-умерено, но пак си личат по повечето аксесоари, по любовта към детайла. Те обичат комплиментите, като най-високо ценят онези, които оценяват вида им. Лесно личат по грижливо подредената или специално направената прическа. Дрехите им, ако не са са блестящи, както истински обичат, са поне удобни.Базовите им потребности са всячески да блеснат, да се радват.

Жертва - тези хора са тип "котки" - стремят се да стъпват леко, да говорят тихо и да изглеждат меко, целят уют и хармония, вярват и търсят добра енергия навсякъде и във всичко. Подвид на този психотип е Депресантът. Не става въпрос за диагноза, за заболяване, а за психическа и психологическа настройка. Например, лаф на такъв човек е "Няма нищо по - хубаво от лошото време". Тези хора обичат дъжда, сантименталните филми и кахърните песни, падат си песимисти.

Граничните хора са пети вид - онези, които поради някаква черепно-мозъчна травма физиологически или душевна емоционална травма - психически, са променили психотипа си, защото ситуациите са поставили мозъка им пред единствената възможност да се пренастрои.

Повечето от нас се опитват, в зависимост от случая, да превключват от един на друг тип и резултатът е, че рядко сами можем с точност да определим към кой от 4-те принадлежи всъщност.

А това е много важно, защото ако осъзнаваме предимствата на своя психотип, ще се чувстваме добре в кожата си, няма да искаме повече от себе, отколкото можем да си дадем, а това всъщност е факторът, образуващ комплексите.

Трябва да бъдем наясно - няма как да станем други. Важно е да разбираме себе си и да се приемаме - това е най-простата рецепта, ако не за лично щастие, поне за спокойствие.

Не по-малко важно е да се опитаме да определим психотиповете на другите - на хората, които са ни важни - независимо дали става въпрос за любимите, роднините, началствата. За да имаме правилен подход към тях и да ги "управляваме".

Така лесно ще успяваме и да сваляме техните маски, което не е нужно да им съобщаваме, а е редно просто да го използваме. Хората слагат маски, за да бъдат приети, което е изтощаващо за енергията и психиката, особено в претоварени времена като днешните коронни.

Според Фройд психотипа ни се определя от нашите страхове, изпитвани докато станем на 6 години. Те са свързани с реализацията или липсата на реализация на въпроса: Как да ме обичат (повече) мама и тате?

Когато определим своя психотип, по-лесно ще избираме партньори, независимо дали в любовта или в бизнеса, защото ще осъзнаваме своите и техните силни страни, за да получим максимален резултат, какъвто ни е нужен - ще знаем дали човекът е определен за кариера, за домашния уют, за велики дела, за шоубизнес.

Във всеки случай трябва да бъдем наясно: НЯМА ДОБЪР ИЛИ ЛОШ ПСИХОТИП. Успехът и щастието са за всички.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени