FACEBOOK

При Каримански IBank прехвърля на офшорки 128 млн. лв. в скъпи имоти, които са обезпечавали лоши кредити в нея

Един от най-големите въпроси, на които кандидатът за шеф на БНБ Л. Каримански е трябвало да отговаря досега, но нито БНБ, нито правоохранителните органи са му го поставяли, е по каква причина Инвестбанк, докато той е изпълнителен директор, прехвърля на офшорни дружества скъпи имоти за 128 млн. лв., които са били обезпечения по кредити към нея.

Операцията започва в края на 2013 г. През декември Инвестбанк учредява фирма на име Инвестмънт пропъртис като свое еднолично дружество с ограничена отговорност.

Капиталът му от 22,5 млн. лв. е формиран от апорт на 27 имота, които са обезпечения по кредити, оценени от трезора като несъбираеми. Недвимостите са във Варна, Несебър, Кранево, Пловдив, Пампорово, Добрич.

Дни по-късно банката „продава” фирмата на хонгонската офшорка Калпертън Лимитед, която „взема” 91% от капитала срещу 20,5 млн. лв. „Купувачът” няма офис, изпозва за пощенска кутия адвокатската кантора на Камелия Рускова, чия собственост е офшорката не е ясно.

През януари 2014 г., изпълнителният директор Каримански не възразява нови 175 имота, включително вече и в София и Банско, освен по морето, да станат собственост на хонконгската офшорка с неизвестен притежател.

През юни 2014 г. се прехвърлят още имоти, като вече в схемата са намесени фирмите Инвестмент Канстракшънс и Билдингс Инвестмънтс. В първата Инвестбанк апортира имоти за 33,1 млн.лв., а дни по-късно техен собственик става бахамската офшорка Рефикат Лимитед. Отново придобитите проценти са 91 на сто, както е станало по хонконгската схема. 91% от втората нова фирма пък стават собственост на офшорката от Белиз Сигаидмор Лимитед, където потъват при неясен собственик имоти за 31,7 млн.лв.

Всички тези стотици сделки се извършват в рамките на само 1 ден – 25 юни 2014 г. А банката се „освобождава” от активи за 128 млн.лв.

Всичко това би било чудесно, ако по закон подобни обезпечения не се продаваха през частни съдебни изпълнители у нас, което гарантира все пак някаква прозрачност на собствеността и на самите сделки, включително на произхода на парите, които се въртят, пишат в писмо до БНБ законните акционери в Инвестбанк Т. Стоянов и К. Льосков.

Странно е, че централната ни банка, хем всичко това става буквално в дните на фалита на КТБ – 14 юни 2014 г., не си мърда пръста да вземе мерки към управляваната в онзи момент от кандидата за шеф на БНБ сега Любомир Каримански.

Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени