FACEBOOK

Ще остави ли Промяната БНБ на ГЕРБ?

Изборът на нов гуверньор на БНБ 8 месеца след изтичането на мандата на Димитър Радев на поста може да се превърне в разменна монета за съдбата на ВСС и Гешев между старата и новата власт. Той има късмета да е бил зам.-министър в ресора на сегашния депутат от БСП Румен Гечев, когато той беше вицепремиер в кабинета Виденов, двамата са и лични приятели.

Оставане на досегашния шеф на централната банка, който е протеже на шефката на МВФ и бивш еврокомисар от квотата на ГЕРБ Кристалина Георгиева, а изборът му стана с одобрението на Бойко Борисов, е един от вариантите за жест към старата власт на сега управляващите, независимо какви декларации прави в момента премиерът Петков.  

На тях им трябват гласовете на генералската партия за нова парламентарна квота във Висшия съдебен съвет, който евентуално да пристъпи към вече два пъти предложеното отстраняване на главния прокурор.


Друг вариант за гуверньор е сегашният подуправител Калин Христов, който в доминираното от ГЕРБ служебно правителство на Плевнелиев беше финансов министър, което също няма как да е станало без одобрението на Борисов, а като вице на Димитър Радев е избран с благословията и решаващата помощ на ДПС. Нито гуверньорът, нито вицетата му щяха да минат в гласуването без депутатите на Движението, които при първия вот не влязоха в залата.


Третият вариант, описан от 19 минути още през лятото, когато изборът на нов шеф на БНБ се провали, е Любомир Каримански. Финансистът на Слави е близък и с ГЕРБ, и с ДПС чрез банка, която е управлявал и която тези две партии закрепиха над водата, независимо че не мина нито европейските, нито българските стрестестове, та се и забърка в различни международни скандали. Интересно е, че в сряда ИТН, ГЕРБ и ДПС заедно гласуваха някои текстове по темата с БНБ.
Което бе забелязано от най-наблюдателните.


Не е случайно, че пръв започна публично да говори по темата с избора на гуверньор на БНБ Бойко Борисов преди броени дни, като „издаде”, че ПП ще предложи за поста човек, който няма изискваната магистърска степен и че ще се опитат да заобиколят закона, за да го наложат. В политиката такива маневри се правят, когато човек хем трябва да скочи, хем да не спечели.


Шефката на ПГ на ГЕРБ също се изказа по темата. Деси Атанасова написа:

„Отново демонстрация на абсолютната несъстоятелност на управляващото мнозинство.

Темата : правила за избор на гуверньор на БНБ.

Очевидно е, че партиите от мнозинството не могат да излъчат обща кандидатура. Очевидно е, че за кандидата на ПП изискванията за заемането на поста са непосилни и се опитват да ги заобиколят, както направиха при избора на председател на КЕВР.

 Очевидно е, че вероятно ИТН ще предложат Любомир Карамански за гуверньор на БНБ , който вече седмица публично заявява, че го "съветват" да се откаже.

Очевидно е, че БСП и ДБ са потънали в мълчание -
явно чакат друг вакантен пост.

Сегашният гуверньор на централната банка Димитър Радев беше избран по време на управление на ГЕРБ.
Той получи подкрепа както от мнозинството, така и от опозицията.


Никой не поставя под съмнение професионалните му качества и ескпертиза, международното му одобрение, авторитет и образователен ценз.
Трудно е да прескочите високата летва, колеги от братството на "почтените", а като гледам "кадровата Ви банка", изглежда невъзможно”.

Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени