FACEBOOK

Ще стане ли Й. Цонев подуправител на БНБ, искал много

През последните седмици ДПС се опитва да разпространи информации – често фейкове, кой щял да оглавява Българската народна банка. Напомняме, че както 19 минути многократно е писал, мандатът на сегашния гуверньор и неговите подуправители изтече миналия юли.

Краткият втори бунтовен парламент обаче не намери време да смени Димитър Радев. Нито трите му вицета от квотата на ДПС, срещу които Движението през 2015 г. изтъргува креслото на шеф-финансиста.


Депутатите на Доган отказваха дори да влязат в пленарната зала за гласуването и не можеше да се събере необходимото мнозинство, а когато сделката стана, все пак пуснаха 7 свои, за да мине управителя, наложен от ГЕРБ по идея на Кристалина Георгиева.

Политическата обстановка сега е различна, но в кулоарите на властта се говори, че ДПС много би искало да види Йордан Цонев като подуправител на националната банка. Та сондирало първо ИТН по темата, защото Корнелия Нинова е известна с близостта си до Движението – все пак най-близките й

съратници, с които причиниха 102-годишно електорално дъно на БСП – Валерия Велева и Калоян Методиев са мост към Сараите.

Богословът няма законова пречка да заеме поста, който според негови колеги смятал за евентуален венец на своята кариера в обществения живот, която започна през 1997 г., когато дошлият от позицията шеф на бургаска пицерия паралия оглави неочаквано за мнозина финансовата комисия на парламента при Костов.

И се прочу първо с луксозния начин на живот и демонстрациите на лъскавото си облекло, което - най-меко казано – не беше бонтон на фона на отчайващата бедност в онези години.

След като неговият близък Христо Бисеров напусна поста си на главен секретар на тогавашното СДС със скандал, с Цонев с лека стъпка минаха през тяхна си партия, за да акостират в стана на Доган.

Докато Бисеров напусна със скандал и ръководните си позиции в ДПС поради разследване на имуществото му, което беше проблемът му и при раздялата със СДС, Цонев остана в шефското тяло на партията и дори се издигна последно до нейно вице.


И основен говорител на Движението: най – ярките му изпълнения бяха клетвите как Румен Радев няма никакъв шанс да спечели втори президентски мандат, защото ДПС ще подкрепи на решителния тур конкурента му – Ректора на ректорите Герджиков.

А последните: завъртането на слуха, че Симеон Дянков щял да става шеф на БНБ от Промяната, който така и не успя да пробие, въпреки многото усилия в медиите.


„Парите обичат тишината”, гласи една от любимите банкерски поговорки.

Илиян Костадинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени