FACEBOOK

БСП ГЕРБ ДПС саботираха изборните промени

Само 10 минути работи парламентът в сряда, а причината е синхронният бойкот от страна на старите партии. БСП, ГЕРБ и ДПС. Те провалиха заседанието, като гласуваха срещу дневния ред, който  предвиждаше приемане на окончателните промени в Изборния кодекс (ИК) и намаляване на партийните субсидии.

Трите  формации го отхвърлиха със 123 "въздържали се" и 6 "против", което фактически е коалиционно мнозинство. Така се оказа, че депутатите няма какво да вършат и работата трябваше да бъде прекратена преди да е започнала.

Освен това от ГЕРБ и БСП заплашиха трайно да блокират работата на парламента и занапред. Двете формации се заканват, че докато дневният ред на НС не бъде подчинен на исканията им, заседания няма да има.


В крайна сметка, така и не се стигна до второ четене на промените в изборните правила. Напомняме, че измененията предвиждат изцяло машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина, и видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Депутатите трябваше да решат дали да бъде въведено дистанционно електронно гласуване, както и нова ЦИК. В старата трите партии имат над 80%, останалите са на отпаднали от НС.

Не се състоя и предвиденото първо разглеждане на поправките внесени от Има такъв народ в Закона за политическите партии, с които се предвижда намаляване на партийната субсидия от  8 на 1 лев за действителен глас.

В програмата на НС също бяха заложени два проекта за създаване на временни комисии за проверка на обектите на територията на Лесопарк Росенец (познат още като Догансарай), внесени поотделно от ГЕРБ и Демократична България (ДБ).

Мая Манолова от Изправи се! Мутри вън! призова групите, които бойкотират заседанията  да преосмислят поведението си.

„ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо ИТН трябваше да върне мандата”, коментира от своя страна лидерът на формацията Слави Трифонов.

Шефът на ПГ на на ДБ Христо Иванов заяви, че заседанието на парламента е било бламирано заради съпротива срещу новите поправки в ИК. "Съвсем ясно е, че ГЕРБ, БСП и ДПС бламират възможността да се променят изборните правила, така че, ако не може да се реализира мандат, все пак да може да се отиде на избори по едни, в рамките на възможното, актуализирани изборни правила", посочи той. По думите му при очерталите се ясни разделителни линии и общото гласуване на ГЕРБ, БСП и ДПС се вижда, че е трудно да се излъчва мнозинство за истински реформи.

Напомняме, че трите формации за пореден път действат в такъв синхрон. Миналата седмица БСП, ГЕРБ и ДПС вече частично провалиха идеята за нови изборни правила.  Заедно те бламираха възможността за реформа, която обещаха от ДБ, ИМВ и ИТН.

Новите формации в НС поискаха и редовни изслушвания на обвинител №1, но също срещнаха отпора на  БСП, ГЕРБ и ДПС. „Видя се отново задкулисието, което досега крепеше главния прокурор като рохко яйце!”, нападна трите формации десният депутат Стела Николова.

БСП многократно влиза във формална коалиция с ГЕРБ, какъвто е и случаят с поправките в закона за 300 млн. лв за екостикерите.
Партиите, които уж са алтернативата, заедно прокараха и абсолютно ненужните държавни бензиностанции за половин млрд. лв.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени