FACEBOOK

Гешев обедини ГЕРБ, БСП и ДПС


Новите формации в НС поискаха редовни изслушвания на обвинител №1, но срещнаха отпора на  старите партии. Парламентът одобри промяната, внесена от Демократична България (ДБ), с която главният прокурор Иван Гешев беше задължен да се явява пред парламентарната правна комисия за изслушване най-малко веднъж на всеки три месеца.

Сега пред членовете на комисията шефът на държавното обвинение ще докладва за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, законодателни промени, резултати в борбата с корупцията и др. Такава разпоредба съществуваше и досега, но той не беше длъжен да отговори на поканата на комисията.

Измененията в парламентарния правилник обаче бяха съпроводени от поредица от скандали разтърсиха пленарната зала. Депутатът от ДПС Хамид Хамид предложи същото задължение да се вмени и на председателите на ВКС и на ВАС. Той се оплака, че единият от двамата на няколко пъти е канен в предния парламент, но не се е явил. Подразбра се, че има предвид шефа на ВКС Лозан Панов.
Предложението на Хамид обаче беше прието не само с подкрепата на собствената му партия, но и на ГЕРБ-СДС и на БСП, което предизвика острата реакция на ДБ.
 

Видя се отново задкулисието, което досега крепеше главния прокурор като рохко яйце!”, нападна трите формации десният депутат Стела Николова

„Г-жо Нинова, понеже се правеха тук големи изказвания за мнозинствата, искам да кажа: видя се мнозинството на главния прокурор”, заяви пък съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който директно се обърна към лидера на БСП.

Напомняме, че от  Левицата твърдят, че настояват за „промяна на модела” (чийто щит и меч е баш съдебната система) и са „срещу задкулисието”, но за пореден път демонстрират подкрепа за така управляваната прокуратура. Самата Нинова на практика отново демонстрира своите обвързаности или зависимости с държавното обвинение. Те проличаха и миналото лято, когато прокуратурата вероломно нахлу в президентството. Това предизвика гневна обществена реакция и начало на протестите, но не ясна позиция от страна на БСП. 

Тя бе цитирана от  нас и гласи, че Гешев е прав, но атаката срещу Радев е била "прекалено показна". Всеки може да я види на сайта ни 1 към 1!

Партията многократно влиза във формална коалиция с ГЕРБ, какъвто е и случаят с поправките в закона за 300 млн. лв за екостикерите.

Партиите, които уж са алтернатива, заедно прокараха и абсолютно ненужните държавни бензиностанции за половин млрд. лв.

Сега обвързаностите на Левицата с ГЕРБ-СДС и ДПС проличаха и след като заедно те провалиха идеята за нови изборни правила.  Заедно те бламираха възможността за реформа, която обещаха от ДБ, ИМВ и ИТН. Орязана беше идеята им за дистанционното електронно гласуване, както и гласуването по пощата. 

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени