FACEBOOK

ГЕРБ, ДПС и БСП се обединиха срещу е-вота и гласуването по пощата

Изборната реформа, която обещават новите формации в Народното събрание, ще бъде прокарана в най-добрия случай в силно орязан вид. Това стана пределно ясно на първото заседание на парламентарната правна комисия, което тече в момента. На него се обсъждат на първо четене внесените до момента 6 законопроекта за промени в Изборния кодекс, съобщава Сега.

В предложенията на „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!” основно място заемат дистанционното електронно гласуване, както и гласуването по пощата. Те са предвидени като методи, чрез които да се подпомогне участието в избори на българските граждани в чужбина, както и на онези, които са поставени под карантина или в изолация. Това са най-радикалните и новаторски идеи по отношение на изборната система.

От ГЕРБ, БСП и ДПС обаче възразяват срещу въвеждането на подобни практики, които смятат за твърде несигурни. А тези политически сили имат повече депутати, отколкото „новаците” в Народното събрание.

По какво има консенсус

Промяна, по която се очертава почти пълен консенсус, е подмяната на хартиените бюлетини с машинно гласуване. Вероятно ще бъде запазена възможност да се гласува с хартия, когато технически проблеми не позволяват да бъдат използвани устройствата. Само ГЕРБ запазва мълчание по темата за машините, което беше очаквано – бившите управляващи въведоха хибридна система, при която паралелно съществуваха хартията и устройствата.

Ще се съберат достатъчно депутати и за промяна на правилата, по които се осъществяват изборите в чужбина. На първо място, това ще стане с образуването на многомандатен избирателен район зад граница, което ще позволи на живеещите там български граждани да избират свои народни представители. Също така, ще бъдат върнати и старите правила за образуване на избирателни секции, които действаха преди 2016 г., когато бяха отменени от ГЕРБ и бившия Патриотичен фронт. Тогава се създаваха секции при само 40 подадени заявления от български граждани, съществуваха и т.нар. автоматични секции (при 100 гласували на предни парламентарни избори), отделно такива се образуваха и по преценка на българските дипломати на място. Ще отпадне и таванът от 35 секции в страните извън ЕС.

Мнозинство изглежда ще събере и предложението за въвеждането на видеонаблюдение. По това са съгласни „Има такъв народ”, „Демократична България”, „Изправи се! Мутри вън!”, БСП и ДПС.

Неясноти по съществени въпроси

Засега остава неясна съдбата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Новите политически сили настояват за бърза и пълна подмяна на състава й с аргумента, че органът се компрометира с лоши и политически повлияни решения. На БСП идеята не се харесва, а ГЕРБ и ДПС засега пазят мълчание по темата.

По един особено съществен въпрос - ще се създаде ли регистър на избирателите, за да разполагаме с коректни и достоверни избирателни списъци, положителна позиция изразяват засега само БСП и "Изправи се! Мутри вън!". Останалите парламентарни формации не са се произнесли.

Единствено коалицията на Мая Манолова засега предлага да се намали прагът, над който става валидна преференцията - идея, която би направила по-лесно пренареждането на партийните листи. От БСП обявиха, че не са съгласни. Какво мислят останалите формации, тепърва ще се разбере.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени