FACEBOOK

Директор на неминала стрес-тестовете банка за шеф на БНБ с гласовете на ИТН, ГЕРБ, ДПС и Възраждане

На 20 август 19 минути написа заглавие: „Ще изберат ли Каримански на П.Славова и Д-банк от ИТН за шеф на БНБ?”. 7 месеца по-късно това е на път да се случи с гласовете на ИТН, ГЕРБ, ДПС и Възраждане, които заедно наложиха и правилата за избора на гуверньор на централната банка. Освен интереса, фигурата на кандидата свързва тези партии от години.

Слави Трифонов написа вълнуващо антрефиле във възхвала на кандидата на своята ИТН за шеф на БНБ. Изредил е сума неща, само не и на кои банки е бил началник в България.

Едната е Инвестбанк – единствената, която не мина нито европейските, нито българските стрес-тестове, та дори се наложи да бъде удължаван от това ръководство на БНБ срокът, в който да изпълни ангажиментите си поне за попълване на капитала – не можеше да набере парите.

При старата власт тя се замеси не само във вътрешни скандали, но и в международни, за които многократно сме писали – от задържането на над 140 млн. долара венецуалски пари до зулумите на израелския Вълк от София. Да не говорим за неизпълнените съдебни решения за собствеността на банката, по които също сме писали много, както и за „изчезналите” милиони на вложители.

Другата е Д-банк, твърде близка до ДПС чрез основателя си и част от „обръча” на Доган – Фуат Гювен.

Само това да беше, би било достатъчно, за да не стане шефът на бюджетната комисия на парламента гуверньор на БНБ. Даже да се гледаше с добро око от Европейската централна банка и в Европейския банков съюз, в който членуваме, когато шефове на търговски банки са предлагани за управители на централни, на които бившите им работодатели са подопечни. А то не се гледа добре.

Конфликтът на интереси е очевиден, защото в банкерството, също като

при ченгетата и журналистите, няма бивши. Особено при И-банк, за която много хора знаят като какво и за кого функционира, кой многократно я спасява и ред други неща.


Все пак ще цитираме и Слави: : „Има такъв народ официално номинира Любомир Каримански за управител на Българската народна банка.

Познавам достатъчно добре господин Каримански. Работата, която той свърши, беше пред очите ви. Добили сте представа, както за неговите експертни и професионални качества, така и за неговите чисто човешки качества.
Днес знаете, че Любомир Каримански не се е появил отнякъде в последния момент, той беше тук през цялото това бурно време.


По време на кариерното си развитие господин Каримански е работил в няколко банки, лицензирани от БНБ и са му издавани официални сертификати от БНБ за заеманите от него длъжности. За професионалните успехи на Любомир Каримански в банките, в които е работил, може да прочетете в официалните документи по кандидатурата, които ще бъдат публично достъпни.

Въпреки това съм сигурен, че и по тази наша номинация ще се изговорят всякакви глупости и лъжи, ще се направят всякакви внушения. Всъщност, те вече се направиха, след гласуването в парламента на едни стандартни процедури за избор на управител на БНБ”.


Лъжи няма, има факти – кои банки е оглавявал Каримански и кой как е гласувал по правилата за избор на шеф на БНБ, които имаха за цел да лишат кандидат на Продължаваме промяната от време да участва в процедурата.

Бившият премиер Бойко Борисов извади преди 2 седмици, когато въпросните правила се гласуваха от ИТН, ГЕРБ, ДПС и Възраждане заедно, включително наличието на магистърска диплома, самоличността на номинацията на ПП – Анна Райчева, и факта, че няма магистърска степен.

Така се наложи Промяната да извади шефа на парламентарната си група Андрей Гюров, който има банкерски опит в Harris Bank и в австрийската Volksbank. Когато защитава докторат през 2005 г., напуска банката и става главен асистент по финанси във Виенския университет. От 2010 г. Гюров е главен асистент в Американския университет в България, където преподава финанси. Освен с академична кариера, се е занимавал и с консултации, включително и за финансови институции и банки.

Депутатът от БСП Румен Гечев, който и близък приятел и бивш ръководител на сегашния управител на БНБ Димитър Радев, на когото ГЕРБ в лицето на лидера на своята ПГ Д. Атанасова тези дни направи истинска пледоария, коментира, че ако управляващата коалиция не постигне съгласие за единна кандидатура за гуверньор на БНБ, има риск опозицията да избере управител или никой да не успее да събере необходимите гласове и да започнем процедурата отначало.

И лидерът на ДБ Христо Иванов разкритикува играта с 2 коня на управляващата коалиция, като също изрази тезата, че от това печели опозицията, която ще наложи своя фаворит. А значи и условия към него.


Само напомняме, че миналата седмица 19 минути писа, че е възможно ГЕРБ да получи БНБ от ПП, за да договори нова парламентарна квота във ВСС например. Без гласовете на депутатите на Борисов, това няма как да стане, защото са необходими 160 депутати.

Освен изтеклия мандат на настоящия гуверньор Димитър Радев това е факт и за двама подуправители - Калин Христов, който също до последно беше смятан за претендент за висшия пост, и Нина Стоянова, така че вероятно част от разговорите ще се насочат и към тези постове. По закон те също подлежат на одобрение от парламента по сходна процедура, но право да ги номинира има само управителят, уточнява Капитал.

През лятото изтича мандатът и на председателя на другия ключов регулатор на небанковия сектор - Комисията за финансов надзор, което също може да се окаже разменна монета, анализира вестникът. Напомняме, че в КФН шеф е бившият бос на НАП при старата власт Бойко Атанасов от Търговище.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени