FACEBOOK

Каримански не бил знаел, че подписва кражба на 1,1 млн. лв. на фирма от IBank, която не ги връща и след съдебно решение, заради корупционно писмо на БНБ

„Отначало изглеждаше, че кандидатът за шеф на БНБ Каримански наистина няма отношение към престъпна схема в Инвестбанк, където е бил изпълнителен директор. Но обясненията му пред Би Ти Ви хвърлиха сериозни съмнения. Той бил подписал някакъв договор заедно с много документи, които му поднасяли... И даде аналогичен пример - в Уникредит Булбанк откраднаха 3,8 млн. от футболиста Мартин Петров, може ли да се смята виновен директорът Левон Хампарцумян?

На Каримански трябва да му се обяснява (което в Би Ти Ви не направиха), че Хампарцумян не е подписвал договор в престъпна схема с подставено лице неграмотен ром (б.р. както е сторил Каримански и това е доказано от съда), регистриран с фалшиви документи като шеф на фирма, осъдила банката. И кражбата на 3,8 млн. от сметката на Мартин Петров в Булбанк (б.р. извършена не от банката, а от нейна служителка, НО С ИЗРИЧНО ПОДПИСАНО ОТ МАРТИН ПЕТРОВ СЪВСЕМ ИСТИНСКО ПЪЛНОМОЩНО) беше последвана от смяна на директора Хампарцумян.

В Инвестбанк са откраднати много милиони (б.р. достатъчно е да се спомене делото на убития Боби Манждуков, също спечелено от роднините му срещу банката), описвал съм ги през годините, сега цитират само един случай, засягащ Каримански. Той е бил прокурист и член на УС на банката, после от януари 2012 до октомври 2015 е изпълнителен директор. За всеки от тези случаи са се водили дела, фирмата, на която е изплатен уж 1,1 млн. в брой, е съдила банката 8 години.

И осъдената банка отказва да плати този милион, обръща се към БНБ, откъдето пращат писмо на съдия изпълнителя, че ще нанесе вреда на банка (като че ли банката е над съда). И точно за този случай да подпишеш договор, без да си забелязал какво подписваш...

Каримански трябва да се оттегли сам, защото ще потопи и партията на Трифонов.

А може ли бъдещ управител на БНБ да подписва куп документи и договори, без да забележи какво подписва?

Впрочем, случаят с този договор от 2015 г. е в особено големи размери и още няма давност. Един бъдещ главен прокурор може да подведе под отговорност бъдещия управител на БНБ, ако го изберат.

И въобще, за мен лично в тази държава ще има законност, когато прокуратурата махне чадъра над Инвестбанк и вкара в съда виновните за поне няколко схеми с кражби на милиони.

Не съм описал всички, но и за тези, които съм описал, Петя Славова водеше 6 дела срещу мен. Загуби 4 и от следващите две се отказа. Тоест - не съм писал измислици. Защо няма прокуратура, обаче?

Ако този го изберат за шеф на БНБ, няма да спра да напомням за историите в Инвестбанк докато е бил в ръководството й. А става дума за милиони и срокът на давност по НК е дълъг”, пише журналистът Иван Бакалов.

Само ще напомним, че с решение от 2002 г. и определения от 2012 и 2014 г. (и двете при управлението на Каримански в Инвестбанк) Върховният касационен съд отменя влизането в банката на сегашните й собственици – Петя Славова и две нейни фирми.

Ще припомним, че и 19 минути спечели дело, което банкерката беше завела срещу нас по абсурден повод.

Най-важното обаче е, че както предишното ръководство на БНБ при Иван Искров, така и настоящото при Димитър Радев всячески помагат на банката, като прикриват скандалите и обезсилват съдебни решения срещу нея. Което е не само правен АБСУРД.

Съдебните решения не се коментират, те просто се изпълняват.

По този повод е напълно права Лена Бориславова – уважаван юрист, говорител на правителството и шеф на кабинета на премиера като казва, че при избор на Каримански с неговата квалификация като управляващ вече несъществуващата Росексимбанк, както и неминалата стрестестовете и оплетена в международни скандали, обозначени дори от американския посланик у нас Инвестбанк, тя се притеснява за римейк на КТБ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени