FACEBOOK

2 решения на ВКС при Каримански за директор отнемат Ibank от Славова, БНБ знае, но 10 г. пасува

Каква може да бъде целта толкова много енергия и пари да бъдат хвърлени, за да стане Любомир Каримански – бивш изпълнителен директор на Инвестбанк и депутат от партията на Слави, да стане управител на БНБ? Запазването на IBank от бившата му шефка Петя Славова (при банкерите, също като при ченгетата и журналистите бивши няма), въпреки наличните съдебни решения и то точно от времето, когато Каримански управлява кредитната институция. Делата са спечелени от основателя и истински собственик - така постановява трижди Върховният касационен съд - Цветан Начев.

Още по-интересното е, че както ще разберете от текста, пред нас БНБ потвърди, че има информацията и решенията, но не прави нищо по темата.

Също, както бездействаше при многобройните сигнали и последвалото дело с присъдените по-късно от съда обратно на наследниците милиони, „изпарили” се от сметките на бизнесмена Боби Манджуков в същата банка. Той беше междувременно убит, преди да си върне парите.

Припомняме, че по процеса ответната страна прати фалшив адвокат, уж от името на ищците, но той беше разкрит и замисленият сценарий не промени хода на делото и постанови банката да върне милионите долари на онези, от които ги е отнела. Само заради това навсякъде в Европейския банков съюз, на който сме членове, най-вероятно биха отнели лиценза на банка. БНБ обаче не го стори. Но е основателна причина Каримански да не се и помисля като дългогодишно свързано с Инвестбанк и управлението й лице, дори да си мечтае да оглавява централната ни банка.

 

Ето и историята за собствеността на Инвестбанк, която 19 минути напомня според съдебните актове:

 

С решение и две определения на Върховния касационен съд от 2002, 2012 и 2014 г. (Каримански е изпълнителен директор от 2011 до 2015 г., т.е. и през 2012 и през 2014 г. не е изпълнил решенията, а законът не предвижда такива възможности) са потвърдени решения на Софийския градски съд, потвърдени и от апелативната инстанция, с които се приема за установено, че акционерите Петя Славова, Феста холдинг и Черноморско злато са придобили своите акции в Инвестбанк – 99%, чрез нищожни сделки.

С две писма от 01.02.2012 и 16.03.2012 г. БНБ удостоверява – признава, че на въпросните акционери не е давано разрешение да придобиват акции в банката над определените от закона прагове.

Независимо от всичко това обаче, банката продължава да се контролира от Петя Славова, а 4 г. да се управлява от Кариимански по нейна воля - същата беше собственик и на Феста, и на винпрома Черноморско злато – другите изгубили делото.

Винпромът в Поморие  имаше сериозни проблеми и с митниците, които сензационно се изпариха по неведоми пътища. Това стана при старата власт. Интересно е като човек от Бургаския край дали пък шефът на НАП Спецов, ресорния му министър – вице Василев и колегите им от митниците не вземат да се върнат да проверят отново какво се случва в Черноморско злато.

Отправихме питане към БНБ през 2019 г. как стоят нещата и чия на практика е банката, като се имат предвид въпосните съдебни решения?

Темата е много важна, тъй като в онзи момент банката беше в европейски стрес – тестове, които в последтвие единствена не успя да премине.

 Според Европейската Централна Банка, която скъса Инвестбанк на стрестестовете си, приключили през лятото 2019 г., капиталовият недостиг е от 52 милиона евро или 101 703 160 лв. Което е 77,3% от целия капитал на банката.

 В последните седмици преди разследването ни от 2019 г. името й беше замесено лично от посланика на САЩ в съмнителното минаване на 141 милиона евро венецуелски пари през нея, както и от службите на Австрия, Германия и Израел в откриване на сметки на офшорни дружества от крупната измамна схема за финансови машинации на Вълка от София Гал Барак. Същият по-късно беше експулсиран за престъпленията си от България, която дълго време не щеше да си го дава.

Още повече, Инвестанк не мина и българските стрес-тестове през 2016 г. единствена от цялата финансова система, а получи след тях предписания, които – както БНБ официално е признавала пред 19 минути, не е успяла да изпълни навреме. Както по-горе разбрахте, това означава, че 3 години след българските стрес-тестове на практика тя не е изпълнила адекватно предписанията им.

 В задачата се пита кому е нужно това? Кой стои зад цялата каша? Защо БНБ се прави , че не забелязва очевидни – при това съдебно установени и/или експертно установени на най-високо европейско равнище проблеми?

Сетете се и за думите от вчерашния ден на самия Каримански, управлявал така отчетливо банката от 2011 до 2015 г., че да не може да мине стрес-тестовете от 2016 г., че повторение на КТБ би било невъзможно – така той коментира загрижеността на уважавания юрист, шеф на политическия кабинет на премиера и говорителка на правителството Лена Бориславова, която публично ги изрази.

 Такъв човек за гуверньор на БНБ? Не, благодаря!


Официален отговор от централната банка по темата със собствеността на акциите не получихме за седмица.

Неофициално ни беше обяснено, че документите са известни на институцията.

От Инвестбанк пък получихме следния коментар:

 „В отговор на отправения от Вас въпрос, следва да се има предвид, че няма постановени съдебни актове, било то решения или определения, за обезсилване на акции на г-жа Петя Славова в Инвестбанк АД. Изключение не правят и споменатите във въпроса Ви съдебни актове”.

Ще напомним закона. Според него съдебните решения не се коментират. Те просто се изпълняват.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени